Veterná smršť strhávala strechy, ľudia zostali bez elektriny

TA3 TASR
11.8.2017 06:25

Tropické horúčavy vystriedali silné búrky. Veterná smršť spôsobila viaceré škody. Hasiči celú noc odstraňovali popadané stromy, elektrické vedenia i strhnuté strechy. Podľa Zuzany Farkasovej zasahovali hasiči pri takmer 200 výjazdoch, najčastejšie v Bratislavskom kraji.

Popadané stromy a zničené strechy

Desiatky hasičov zasahovali v noci na západe Slovenska, kde sa prehnala veterná smršť. Najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strešných krytinách a elektrických stĺpoch. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Situáciu značne komplikovali aj výpadky elektrického prúdu. V oboch spomínaných krajoch zasahovali všetky sily a prostriedky. "Hasiči zasahovali aj v stanovom tábore v obci Dubové (okres Turčianske Teplice), kde silný vietor strhol stany a bez prístrešia zostalo približne 50 ľudí (z toho 35 detí)," priblížila Farkasová. Všetky osoby vyviazli bez zranenia a bolo im poskytnuté útočisko v evakuačnom autobuse HaZZ.

11august2017-burka-polamane-stromy-6451185_0a000002-52f9-6e57.jpg

V Bratislavskom kraji zasahovalo pre popadané stromy po veternej smršti a búrke minimálne 40 hasičov s 15 kusmi techniky. V teréne boli jednotky z Bratislavy, Malaciek i Pezinka. Hasiči odstraňovali popadané stromy a zabezpečovali strechy pred pádom. Hasiči z Bratislavy zasahovali v noci minimálne na 22 miestach.

Komplikácie v doprave

Búrky sprevádzal silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu (km/h). Na svojom facebookovom profile o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia zaznamenali v noci najsilnejšie nárazy vetra v Malom Javorníku - 130 km/h, Jaslovských Bohuniciach 104 km/h a v Bratislave - letisko 100 km/h.

Silný vietor v hlavnom meste vyvracal stromy a skomplikoval tak verejnú hromadnú dopravu. Pred hlavnou železničnou stanicou spadli napríklad stromy na trolejbusové vedenie, v Ružinove na električkovú trať. Z viacerých dedín v okolí hlavného mesta, aj v bratislavskej Rači zase hlásili výpadok elektrického prúdu.

Napríklad v Marianke nešiel vyše hodiny, potvrdila jej obyvateľka. Podľa portálu imeteo.sk strhla veterná smršť v Senci niekoľko striech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok