KĽDR sa podarilo miniaturizovať jadrové zbrane, uvádza tajná správa

TA3 TASR SITA
8.8.2017 21:19

Komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike sa údajne podarilo vyrobiť miniaturizované jadrové hlavice, ktoré sa vojdú do rakiet dlhého doletu, ktorými krajina už tiež disponuje. Uvádza sa to v tajnej správe americkej Obrannej spravodajskej agentúry, ktorej časť prenikla do médií.

Vyostrenie rétoriky KĽDR

Podobné informácie priniesli aj japonské médiá, ktoré sa odvolávali na zdroje z japonských tajných služieb. Ak sa informácie potvrdia, znamenalo by to, že Severná Kórea sa tak stáva celosvetovo šiestou plnohodnotnou jadrovou mocnosťou. Jadrovými zbraňami schopnými použitia pri útoku disponovali doteraz len Spojené štáty, Rusko, Čína, Veľká Británia a Francúzsko. Odborníci predpokladali, že proces miniaturizácie jadrových zbraní by mal trvať ešte ďalších desať rokov.

Zistenia amerických a japonských tajných služieb by korešpondovali s ešte väčším vyostrením rétoriky zo strany severokórejských predstaviteľov, ku ktorému prichádza v posledných dňoch a týždňoch.

Minister zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-ho napríklad v pondelok na rokovaní Združenia štátov juhovýchodnej Ázie vo filipínskej Manile vyhlásil, že jeho krajina nebude o svojom jadrovom programe "za žiadnych okolností" s nikým vyjednávať. Šéf severokórejskej diplomacie dodal, že KĽDR nemá v úmysle zaútočiť jadrovými zbraňami "na nikoho okrem Spojených štátov".

Trump vracia úder

Americký prezident Donald Trump varoval, že pokiaľ Severná Kórea vystupňuje jadrovú hrozbu, stretne sa s nebývalou "ráznosťou a hnevom", uviedla agentúra DPA.

Miera zastrašovania zo strany severokórejského lídra Kim Čong-una presahuje podľa Trumpa únosnú mieru. "Ako som povedal, zareagujeme s ráznosťou, hnevom a otvorenou silou, aké svet ešte nevidel," odkázal Trump Pchjongjangu z golfového ihriska v Bedminsteri v americkom štáte New Jersey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok