Matovič a kotlebovci sa majú pred poslancami ospravedlniť za výroky

TA3 TASR
7.12.2016 15:05

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič ale aj Kotlebovi poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa majú v pléne parlamentu ospravedlniť za svoje údajné rasistické výroky.

Hrozí im pokuta tisíc eur

Takéto uznesenie prijal Mandátový a imunitný výbor, ktorý spustil disciplinárne konanie voči trojici zákonodarcov na základe podnetu šéfa parlamentu Andreja Danka

Predseda výboru Richard Raši vysvetlil, že ospravedlniť by sa mali na prvej parlamentnej schôdzi v roku 2017. Ak to neurobia, výbor opäť zasadne a môže im udeliť pokutu do výšky 1000 eur. Trojica sa mohla ospravedlniť už dnes na pôde výboru, žiaden z nich to ale neurobil.


Matovič zdôraznil, že on sa ospravedlnil priamo v pléne hneď potom, ako prirovnal situáciu opozičných poslancov v parlamente k situácii Židov v koncentračných táboroch. "Slovenskí Židia sa týmto výrokom necítia dotknutí, možno ho niektorí považujú za nevhodný. Ale ja som sa už ospravedlnil priamo v rokovacej sále. Len chorá hlava môže chcieť, aby som sa dodatočne ospravedlnil za niečo, za čo sa už ospravedlnil," povedal. Podľa Rašiho by však takéto gesto nemalo byť ničím výnimočným v situácii, ak sa výroky niekoho dotknú.


Konanie mandátového výboru v tejto veci nepovažuje Matovič za spravodlivé. "Každý z nás má právo na spravodlivý proces. Ako môžem mať ja spravodlivý proces, keď o mne rozhoduje väčšina zložená z mojich politických oponentov?" pýtal sa.

Líder OĽaNO-NOVA zopakoval, že hovoril aj s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Igorom Rintelom, ktorý mu údajne povedal, že v jeho výroku nie je nič protižidovské, len že ho považuje za nešťastný.

Mazurek a Mizík si za výrokmi stoja

Mazurek a Mizík vyhlásili, že za svojimi výrokmi si stoja. Na otázku, či budú uznesenie výboru rešpektovať, Mazurek novinárom odkázal, aby sa nechali prekvapiť. Poslanci okrem iného vyhlásili, že v Izraeli je apartheid a štátny terorizmus.

Dankovi sa nepozdávali Matovičove výroky, ktoré použil počas rozpravy k novele rokovacieho poriadku. Šéf parlamentu na októbrovej tlačovej konferencii pustil záznam z pléna, kde Matovič hovorí: "Je to to isté, ako kebyže si v koncentračnom tábore povedia, že zahrajú si futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že ale my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku."

Matovič následne upozornil, že nejde o celý záznam a Danko z neho odstrihol vety, ktoré nasledovali ďalej: "Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať."

Podľa Matoviča boli jeho výroky klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie. "Práve naopak. Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade," uviedol s tým, že dlhodobo a opakovane verejne odsudzuje spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok