Zo životného minima sa prežiť nedá, odborári chcú zmeny

TA3 SITA
14.7.2017 13:16

Aktuálna výška životného minima na Slovensku nie je dostatočným minimom na prežitie. Myslia si to zástupcovia Konfederácie odborových zväzov SR, ktorí aktuálne sumy životného minima považujú za nepostačujúce.

Zo životného minima sa prežiť nedá, odborári chcú zmeny
SITA/Jozef Jakubčo

Zvýšenie o nepatrných 1,39 eura

Od začiatku júla tohto roka sa po štyroch rokoch suma životného minima pre plnoletú fyzickú osobu zvýšila z 198,09 eura na 199,48 eura mesačne. Plnoletá osoba si tak prilepšila o 1,39 eura mesačne, ďalšia spoločne posudzovaná osoba o 0,97 eura mesačne a nezaopatrené dieťa 0,64 eura mesačne.

"Za posledných 15 rokov sledujeme mimoriadne negatívny vývoj v sumách životného minima, keďže zvyšovanie miezd je iniciované najmä rastom cien a teda rastom životných nákladov, čo sa ale v sumách životného minima dostatočne neodráža," povedala na piatkovom tlačovom brífingu viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

"Ľudia poberajúci napríklad dávky v hmotnej núdzi sú chytení do pasce chudoby. V súčasnosti je takýchto ľudí zhruba 680 tisíc a 12,3 % sú v ohrození chudoby alebo sociálneho vylúčenia, z ktorého sa veľmi ťažko dostáva," upozornila. Pripomenula tiež, že životné minimum sa posledné štyri roky nezvyšovalo, tým pádom sa nezvyšovala ani nezdaniteľná časť základu dane, čo má priamy dopad na čisté príjmy zamestnancov.

Dopad na výpočet ďalších dávok

"Keď hrubé príjmy rástli, rástla aj minimálna mzda, nerástli však dostatočným tempom čisté príjmy," skonštatovala viceprezidentka.

KOZ spochybňuje spôsob výpočtu a valorizačný mechanizmus životného minima. Odborári poukazujú na to, že životné minimum má dopady aj na výpočet ďalších dávok, ako je napríklad rodičovský príspevok, príspevok na podporu náhradnej starostlivosti, príspevok na dieťa, náhradné výživné, ale aj na výpočet nezdaniteľnej časti základu dane. Preto k novele zákona o dani z príjmov, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, predložili viacero pripomienok.

KOZ požaduje zmeniť výšku nezdaniteľnej časti základu dane. Tá je v súčasnosti naviazaná na životné minimum ako jeho 19,2 násobok. Okrem toho odborári navrhujú zahrnúť príspevok člena odborovej organizácie do nezdaniteľnej časti dane, zvýšiť strop pre príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie či oslobodiť príjmy zo sociálneho fondu od dane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok