Benedikt XVI. sa zúčastnil na krížovej ceste v rímskom Koloseu

TA3, TASR
7.4.2012 08:43

Pápež Benedikt XVI. sa na veľkonočný Veľký piatok zúčastnil na tradičnej pobožnosti krížovej cesty v rímskom Koloseu.

Na večernej procesii sa zišli tisíce veriacich. Mnohí niesli v rukách sviece a niektorí aj palmové a olivové ratolesti. Ďalšie tisíce Rimanov, pútnikov a turistov sledovali zhruba hodinovú pobožnosť pred antickým amfiteátrom.


Pápež, ktorý 16. apríla oslávi 85. narodeniny, sledoval 14 zastavení krížovej cesty, pripomínajúcich utrpenie a smrť Ježiša Krista, z pódia postaveného na pahorku Palatin s výhľadom na Koloseum. Počas meditácie pri poslednom zastavení Benedikt XVI. niekoľko minút držal ľahký drevený kríž.


V priebehu pobožnosti sa okrem obvyklých rozjímaní sa čítali aj zamyslenia na tému rodinného života. Pripravili ich talianski manželia Zanzucchiovci, spoluzakladatelia laického cirkevného hnutia Focolare. V súlade tematikou zamyslení sa v nesení kríža striedali rodiny z Talianska, Írska, Burkiny Faso a Peru.


Vo svojom príhovore hlava katolíckej cirkvi vyzvala rodiny, ktoré trpia následkami nezamestnanosti ekonomickej krízy a inými životnými ťažkosťami, aby načerpali odvahu a silu od ukrižovaného Ježiša Krista.
Pred krížovou cestou Benedikt XVI. predsedal veľkopiatkovým obradom v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Dnes večer - na Bielu sobotu - bude hlava katolíckej cirkvi celebrovať veľkonočnú vigíliu a obrady vzkriesenia a v nedeľu slávnostnú omšu na Námestí sv. Petra, po ktorej udelí tradičné požehnanie mestu Rímu a svetu, Urbi et orbi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok