Kalif Islamského štátu je mŕtvy, tentoraz to tvrdia aj džihádisti

TA3 ČTK
11.7.2017 13:04

Teroristická organizácia Islamský štát podľa irackej nezávislej televízie oznámila, že jej vodca abú Bakr Bagdádí je mŕtvy. Iracká televízia Súmaríja sa odvolala na miestny zdroj z provincie Ninive.

O jeho smrti tušili skôr

Podľa zdroja už IS vybral Bagdádího nástupcu, ktorého meno zdroje neuvádzajú a vyzval svojich členov, aby vytrvali v boji. O smrti vodcu IS Moskva informovala už skôr, no iné zdroje ju doteraz nepotvrdili. Iracká televízia Súmaríja citovala miestny zdroj z provincie Ninive, podľa ktorého IS oznámil smrť svojho lídra v krátkom vyhlásení v severoirackom meste Tall Afar. IS v ňom tiež vyzval svojich členov, aby pokračovali v boji o udržanie zvyšných území, ktoré ovládajú. IS v predchádzajúcich dňoch stratil svoju strategickú baštu, mesto Mósul.

O údajnej smrti Bagdádího informovalo už 16. júna ruské Ministerstvo obrany. Asi týždeň na to predseda branného a bezpečnostného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov vyhlásil, že Moskva má takmer stopercentnú istotu, že líder IS bol zabitý pri májovom ruskom nálete v Sýrii.

Stratili svoju baštu

Pre svoje tvrdenie Moskva ale zatiaľ nepredložila žiadne dôkazy. Koalícia bojujúca pod vedením USA proti IS uviedla, že o smrti Bagdádího informácie nemá. K smrti lídra IS sa zatiaľ nevyjadrila ani propagandistická agentúra tohto hnutia agentúra Amaki.

Samozvaný Islamský štát stratil v týchto dňoch svoju poslednú strategickú baštu v Iraku, mesto Mósul, odkiaľ abú Bakr Bagdádí vyhlásil pred tromi rokmi na dobytých územiach v Iraku a Sýrii kalifát. Na západnom okraji Starého mesta v Mósule však pokračujú sporadické boje. Agentúra Reuters uviedla, že IS sa znovu podarilo dobyť značnú časť oslobodených dedín Imám Gharb na južnom okraji Mósulu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok