Odpad je surovina. Slovákov to má naučiť nový vzdelávací projekt

TASR
22.4.2016 14:21

Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny. Na skládkach tak podľa mimovládok končí asi 80 percent odpadu.

Odpad je surovina. Slovákov to má naučiť nový vzdelávací projekt
TASR

Zrecykluje sa minimum

Asi 11 percent sa spaľuje, približne päť percent sa kompostuje a necelých osem percent sa podarí recyklovať. V porovnaní s Nemeckom, ktoré je v tejto oblasti rekordérom, tak Slovensko výrazne zaostáva. Podarí sa tam recyklovať asi 60 percent odpadu.

Vzťah Slovákov k životnému prostrediu má zmeniť nový celonárodný vzdelávací projekt "Odpad je surovina". "Priblíži, ako sa zbiera, triedi, recykluje a zhodnocuje. Naučí ľudí, ako odpad správne separovať a ktoré jeho druhy sa dajú recyklovať," povedala na tlačovej konferencii v Bratislave Bohumila Tauchmannová, predsedníčka občianskeho združenia Kvalita z našich regiónov.

Napĺňanie vládneho programu

Aktivita má zároveň pomôcť napĺňať programové vyhlásenie vlády v oblasti trvalo udržateľného rozvoja životného prostredia, poukázať na odvetvie obehového hospodárstva či naplniť záväzky Európskej únie. Podľa nich by jej členské štáty mali do roku 2030 recyklovať 70 percent tuhého komunálneho odpadu a 80 percent odpadov z obalov. Ukladanie plastov, papiera, kovov, skla či biologicky rozložiteľného odpadu na skládky má byť od roku 2025 zakázané.

Projekt je už prezentovaný na bilbordoch či sociálnych sieťach. Taktiež i v súkromnom rádiu, ktoré v rámci témy vymyslelo súťaž s finančnou odmenou. Mimovládka bude spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska aj s rôznymi občianskymi združeniami a sociálnymi skupinami. Na jeseň ho chcú priblížiť i školákom. Viac o projekte sa môžu záujemcovia dozvedieť na stránke www.odpadjesurovina.sk.

Aktivitu finančne podporila spoločnosť Philip Morris Slovakia, kreatívnym garantom projektu je firma daren&curtis, organizačným garantom zase firma Incoma Slovakia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok