Deti v Česku nebudú môcť chodiť do školy bez plného očkovania

TASR
16.9.2015 13:13

Poslanci českého parlamentu odmietli schváliť novelu zákona o ochrane verejného zdravia so zmenami navrhovanými Senátom.

Deti v Česku nebudú môcť chodiť do školy bez plného očkovania
TASR/Henrich Mišovič

Ochrana zdravia

Horná komora požadovala zo zákona vypustiť napríklad ustanovenie, podľa ktorého má byť očkovanie podmienkou prijatia dieťaťa do materskej školy alebo pobytu v škole v prírode. Poslanci dolnej komory českého parlamentu tak zotrvali na pôvodnej podobe tejto právnej normy, informuje server Novinky.cz.

Rozprava v Poslaneckej snemovni parlamentu sa podľa Noviniek opäť sústreďovala na tému povinného alebo nepovinného očkovania. "Moje zdravie nie je majetkom štátu," namietal poslanec Petr Bendl.

Poslanci s lekárskym vzdelaním naopak plošné verejné očkovanie obhajovali. Do názorového tábora za povinné očkovanie sa pridal tiež český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček a zdôraznil, že pôvodný návrh ministerstva nie je represívny. Pripomenul, že ide o kompromis.

Obavy z epidémie

"Zdravý sedliacky rozum hovorí, že očkovanie je výdobytkom ochrany zdravia, ktorého by sme sa nemali vzdávať," povedal Němeček s tým, že sám je otcom dvoch malých detí a nechcel by, aby boli jeho deti v kolektíve, ktorý bude z väčšej časti nepreočkovaný a "kde sa bude báť, či sa nevrátia s nejakou závažnou chorobou".

Niektorí poslanci spomenuli možné riziká súvisiace s príchodom migrantov a potenciálnym šírením niektorých chorôb. "V dnešnej dobe, keď do Európy mieria státisíce utečencov z rôznych končín sveta sa môže situácia kedykoľvek epidemiologicky výrazne zhoršiť. Preočkovanie je zárukou pre populáciu, že tu hromadne neprepuknú nejaké prenosné infekčné ochorenia," dodal šéf rezortu zdravotníctva.

Pokaľ by škola dané nariadenie sabotovala, hrozia jej sankcie do maximálnej výšky pol milióna korún. Zákon teraz poputuje na podpis k českému prezidentovi Milošovi Zemanovi, dodávajú Novinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok