Európsky parlament diskutoval o riziku zneužívania médií v Česku

TA3 TASR
1.6.2017 11:36

O riziku zneužívania médií v Českej republike diskutovali poslanci Európskeho parlamentu. Dôvodom bolo konanie bývalého vicepremiéra Andreja Babiša, ktorý ako vlastník viacerých českých médií ovplyvňoval ich obsah. Časť europoslancov vyjadrila obavu z vplyvu Babiša v českých médiách, ale mnohokrát zaznelo, že je to vnútropolitická téma, ktorá do pléna EP nepatrí.

Reforma EÚ

"Ak je ohrozená sloboda médií, je ohrozená demokracia. To platí všade na svete, aj v Českej republike," vyhlásila česká europoslankyňa Michaela Šojdrová za Európsku ľudovú stranu. Znepokojuje ju, že Babiš dával pokyny redaktorovi, ktorý pracoval v médiu v jeho vlastníctve.

Poslanec Pavel Telička zo skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu, ktorý bol do EP zvolený ako nominant Babišovho hnutia ANO, nepovažoval za opodstatnené, aby sa o stave českých médií hovorilo na pôde europarlamentu. "Namiesto zlyhania jedného českého politika v jednej veci - akokoľvek je dôležitá -, by sme sa radšej mali sústrediť na reformu EÚ," uviedol.

Podobne sa vyjadril aj Evžen Tošenovský zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorý považuje zaoberať sa rizikom zneužívania médií v ČR za "obrovskú chybu". Celú záležitosť podľa neho majú vyhodnotiť českí voliči sami v jesenných parlamentných voľbách.

"Nie, v ČR nedochádza k žiadnemu systematickému zneužívaniu médií vládou, alebo inou štátnou mocou alebo mediálnou radou. Došlo ale k tomu, že jeden konkrétny politik a zároveň podpredseda vlády neodolal pokušeniu využiť svoje impérium na posilnenie vlastnej moci," vyhlásil český europoslanec Pavel Poc za Progresívnu alianciu socialistov a demokratov.

Sloboda médií

Ďalší českí europoslanci naprieč politickým spektrom uviedli, že sloboda médií v ČR ohrozená nie je, hoci konanie Andreja Babiša označili za neprijateľné. Niekdajší český vicepremiér a minister Babiš na nahrávkach, ktoré prenikli na verejnosť, preukázateľne ovplyvňoval obsah médií, ktoré v minulosti vlastnil, kým ich previedol do zvereneckého fondu.

Z nahrávok rozhovorov s vtedajším novinárom denníka MF Dnes Markom Přibilom vyplýva, že Babiš využíval médiá vo svojom vlastníctve proti politickým súperom a dával pokyny redaktorom.
Počas rozpravy sa k tejto téme vyjadrili aj slovenskí europoslanci.

Monika Flašíková-Beňová vyjadrila názor, že kým niektoré médiá vlastnia politici, iné zas majú v područí ekonomické skupiny, ale vedie to k rovnakému zneužívaniu médií. Posúdenie situácie v ČR nechala na českýchvoličov. "V čase internetu je sloboda médií v Európe prakticky neobmedzená," uviedol Richard Sulík, europoslanec za ECR. Prerokovávanie slobody médií v jednom členskom štáte na pôde EP označil za zásah do suverenity tohto štátu. Babišovo konanie ale odsúdil.

Za Európsku komisiu sa k mediálnej situácii v ČR vyjadrila eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Priznala, že sloboda médií je pre Úniu dôležitá, ale jej zabezpečenie je v prvom rade úlohou členských štátov a právomoci EK v tejto oblasti sú obmedzené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok