V Nemecku zneškodňovali bomby. Evakuovať museli desaťtisíce ľudí

TA3, ČTK
7.5.2017 22:05

Viac ako 50-tisíc ľudí muselo v severonemeckom meste Hannover opustiť svoje domovy. Dôvodom bola likvidácia troch nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny.

Jedna z bômb je ťažký oriešok

Podľa najnovšej informácie hannoverskej radnice bolo objavené menej nevybuchnutých bômb, než sa počítalo. Experti musia zneškodniť nie päť bômb, ako sa očakávalo, ale len tri. Jedna z nich je vraj ale "ťažký oriešok".

Na stavenisku v štvrti Vahrenwald sa pôvodne našlo 13 podozrivých miest, kde by mohla byť nebezpečná munícia. Následný prieskum potvrdil toto podozrenie v piatich prípadoch. Nájdené boli ale len tri bomby, z toho dve britské, 250-kilogramová a jedna 500-kilogramová. Vo zvyšných dvoch prípadoch išlo len o kovový šrot, oznámil hovorca mestských hasičov.

Namiesto skrývania sa oddych

"Najmenej jedna bomba sa nedá zneškodniť manuálne," oznámila radnica na svojom twitterovom účte. "Ďalší postup sa teraz zvažuje". Neznamená to vraj, že táto bomba bude musieť byť kontrolovane odpálená.

Evakuácia bola popoludní ukončená, potom ešte polícia v helikoptérach s termovíziou prelietala nad uzavretou oblasťou a hľadala posledné osoby. Pyrotechnici už začali so zneškodňovaním bômb.

Dočasné sťahovanie potenciálne ohrozených ľudí organizovali policajti a hasiči. Len málokto z evakuovaných sa rozhodol využiť núdzové úkryty, povedal hovorca hasičov. Ľudia radšej odišli na výlety, alebo hojne využili ponuky mesta na múzejné prehliadky a projekcie filmov.

Každá desiata nevybuchla

Hannover začiatkom marca oznámil, že sa chce zamerať na systematický prieskum mesta kvôli nevybuchnutým bombám. Za druhej svetovej vojny vykonali spojenci na mesto približne 130 náletov, počas ktorých ulice zasypalo približne 23-tisíc ton bômb.

Uvádza sa, že každá desiata bomba nevybuchla. Evakuácia pre likvidáciu vojnových bômb nie sú pre Hannover, ani ďalšie nemecké mestá nijako výnimočné. Začiatkom marca pyrotechnici zneškodnili v hannoverskej štvrti Seelhorst britskú leteckú bombu, opustiť svoj domov kvôli tomu muselo cez 7800 obyvateľov.

Vlani v decembri bavorské mesto Augsburg nariadilo kvôli nevybuchnutej leteckej bombe evakuáciu 54-tisíc ľudí, čo bola vôbec najväčšia evakuácia mesta v histórii Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok