Novým Poslom mieru OSN bude mladá aktivistka, takmer ju zabil Taliban

TA3 TASR
8.4.2017 21:37

Organizácia Spojených národov vymenuje pakistanskú aktivistku v oblasti vzdelávania žien a práv detí Malálu Júsafzajovú za nového Posla mieru OSN. Júsafzajovú uvedie do tejto čestnej úlohy generálny tajomník OSN António Guterres.

Novým Poslom mieru OSN bude mladá aktivistka, takmer ju zabil Taliban
SITA/AP

"Napriek tomu, že čelila smrteľnému nebezpečenstvu, Malála preukázala neochvejné odhodlanie pre práva žien, dievčat a všetkých ľudí. Jej odvážny aktivizmus vo vzdelávaní žien inšpiroval množstvo ľudí po celom svete," uviedol Guterres.

Júsafzajová sa stane vôbec najmladším Poslom mieru OSN. Je už i najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier. Vo svojej novej úlohe bude Júsafzajová, ktorá teraz žije v Británii, môcť ešte efektívnejšie prispievať k vytváraniu spravodlivého a pokojného sveta, dodal generálny tajomník OSN.

Júsafzajová začala vystupovať proti hnutiu Taliban v Pakistane ešte ako školáčka a svoje postoje publikovala na internetovom blogu. V roku 2012 sa ju ozbrojenci pokúsili zavraždiť. Strelné poranenia hlavy prežila a liečbu podstúpila v Británii, kde pokračuje vo svojich humanitárnych aktivitách. Poslovia mieru OSN sú menovaní na trojročné obdobie, hoci niektorí zo súčasných 12 poslov - Michael Douglas, Jane Goodallová alebo Yo-Yo Ma - slúžia v tejto čestnej funkcii už vyše desať rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok