Sturgeonová chce nezávislé Škótsko, o návrhu rozhodne parlament

TA3 ČTK
28.3.2017 07:08

Škótsky parlament bude diskutovať a hlasovať o výzve na vypísanie ďalšieho referenda o samostatnosti Škótska. Premiérka Nicola Sturgeonová sa usiluje o referendum z dôvodu chystaného vystúpenia Británie z Európskej únie.

Návrh zrejme podporia

Podľa agentúry Reuters je takmer isté, že škótsky parlament jej návrh podporí. Plebiscit by Sturgeonová chcela usporiadať na konci roka 2018, prípadne začiatkom roka 2019. Stalo by sa tak ešte pred koncom vyjednávaní Londýna s Bruselom o podmienkach odchodu Británie z Únie.

Práve to kritizuje britská premiérka Theresa Mayová, podľa ktorej by nemali Škóti hlasovať skôr, ako spoznajú podmienky konečnej dohody s európskym spoločenstvom. Mayová požiada o odchod svojej krajiny z EÚ 29. marca.

Záujem o nezávislosť rastie

Škótska národná strana premiérky Sturgeonovej sa snaží o nezávislosť ostatných krajín Británie. Prvé referendum o odštiepení v roku 2014 však vyhrali priaznivci zotrvania v britskom spoločenstve.

Po minuloročnom referende o Brexite však môže byť pozícia škótskych separatistov silnejšia. V Škótsku sa v tomto referende väčšina obyvateľov vyslovila práve pre zotrvanie v Únii. S právne záväzným referendom o škótskej nezávislosti a s jeho načasovaním by však musel súhlasiť aj britský parlament v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok