Raúl Castro skritizoval migračnú politiku amerického prezidenta

TA3 TASR
6.3.2017 08:43

Kubánsky prezident Raúl Castro skritizoval migračnú politiku šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, najmä jeho "iracionálny" plán postaviť múr pozdĺž hraníc USA s Mexikom.

Raúl Castro skritizoval migračnú politiku amerického prezidenta
SITA/AP

"Nová agenda americkej vlády môže rozpútať extrémnu a egoistickú obchodnú politiku..., narušiť environmentálne dohody... viesť k honu na migrantov a ich deportáciám," vyhlásil Castro v prejave k ľavicovým latinskoamerickým lídrom, ktorí sa zhromaždili na summite vo Venezuele. Kubánsky prezident zdôraznil, že migrácia je dôsledkom rastúcej nerovnosti a chudoby zavinenej súčasným medzinárodným ekonomickým systémom.

Postavenie múru na hraniciach medzi USA a Mexikom je preto podľa Castra nelogickým krokom namiereným voči všetkým obyvateľom Latinskej Ameriky. "Proti chudobe, katastrofám a migrantom sa nedá bojovať múrmi, ale len spoluprácou, porozumením a mierom," zdôraznil Raúl Castro, mladší brat zosnulého Fidela.

Donald Trump ešte pred svojím nástupom pohrozil, že by mohol zmeniť ústretový kurz, ktorý voči Kube uplatňoval predchádzajúci prezident Barack Obama. Od komunistického režimu v Havane pritom očakáva konkrétne ústupky, napríklad v oblasti rešpektovania náboženskej slobody. Obama sa koncom roka 2014 dohodol na normalizácii diplomatických kontaktov s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok