Prví migranti sú v Gabčíkove, ministerstvo odsúdilo zadržanie slovenskej novinárky

TA3 SITA TASR ČTK
17.9.2015 15:30

Do Chorvátska po uzatvorení maďarských hraníc prišli už tisícky migrantov. Európska komisia je podľa zdrojov Reuters ochotná vzdať sa povinných kvót pre krajiny Únie. Tému utečencov po letnej prestávke neobišiel ani náš parlament.

ONLINE sme ukončili.

0:16 Chorvátsko zakázalo až do odvolania dopravu na cestách k hraničným priechodom so Srbskom.

23:10 Slovinsko zaviedlo na najbližších desať dní hraničné kontroly. Ilegálnych migrantov plánujú posielať späť do Chorvátska.

Slovinská polícia taktiež zastavila vlak smerujúci z Chorvátska, v ktorom sa nachádzalo približne 150 migrantov.

22:07 Hotely v severotalianskom regióne Lombardsko budú môcť počas nasledujúcich troch rokov čerpať z verejných dotácii až 25 miliónov eur, avšak len v prípade, že neprijmú migrantov. Rozhodol tak tamojší parlament.

21:34 Chorvátsky prisťahovalecký systém sa zrútil v priebehu jediného dňa, preto v Baranskej a Šomodskej župe v Maďarsku nastane krízová situácia vyvolaná masovým prílevom migrantov. Vyhlásil to v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

21:15 Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požiadala armádu, aby v súvislosti s utečeneckou krízou okolo bola v pohotovosti. Informoval o tom tamojší denník Jutarnji list.

21:04 Fínsky minister vnútra Petteri Orpo oznámil, že jeho krajina sprísnila kontroly na hraniciach Švédskom v súvislosti s rastúcim počtom žiadateľov o azyl. Do Fínska smerujú predovšetkým Iračania.

20:31 Prví z niekoľkých stoviek utečencov, ktorí sa vydali z chorvátskeho hlavného mesta Záhreb k asi 80 kilometrov vzdialenému chorvátsko-slovinskému hraničnému priechodu Bregana, sú už na mieste. Väčšinu z okolo 500-600 migrantov tam očakávajú v nočných hodinách, uviedli chorvátske i slovinské médiá.

20:30 Stredopravá lotyšská vláda odsúhlasila v Rige prijatie 526 utečencov, dobrovoľne presídlených migrantov, čím vyhovela návrhu Európskej komisie. Pobaltská republika chcela pôvodne prijať iba 250 utečencov.

19:30 Ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo zadržanie slovenskej novinárky na maďarských hraniciach. Viac sa dozviete tu:

18:59 Bulharsko posilní na hranici s Tureckom prítomnosť armády, aby sa vyhlo prípadnému náporu utečencov, s ktorým sa stretávajú susedné krajiny.

18:16 Až päťnásobku pôvodne plánovaného počtu 1500 utečencov možno ponúkne azyl Česká republika. S odvolaním sa na europoslanca z KDU-ČSL Tomáša Zdechovského o tom informoval internetový server Novinky.cz.

18:10 Poslanci Európskeho parlamentu odobrili navrhovaný núdzový mechanizmus Európskej komisie na premiestnenie 120 tisíc žiadateľov o azyl z krajín prvej línie - Grécka, Maďarska a Talianska do ďalších členských štátov Európskej únie.

Slovenský parlament naopak na zasadnutí odmietol zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb. Viac sa dozviete tu:

17:06 "Pôvodne nás malo byť viac, ale viacerí si to v poslednej chvíli rozmysleli a nechceli prísť na Slovensko. Dúfam, že ani my tu nebudeme dlho, chceme sa dostať späť do Rakúska,“ konštatoval jeden z migrantov po príchode do Gabčíkova. Viac sa dozviete tu:

16:42 Minister vnútra Robert Kaliňák pripomenul, že ak by Sýrčania v Gabčíkove porušili podmienky, vedia, že môže dôjsť k skončeniu azylovej procedúry. „To je aj ten hlavný dôvod, prečo neočakávame bezpečnostné riziká v Gabčíkove,“ povedal šéf vnútra. V azylovom dome ich má byť 24. Viac sa dozviete tu:

16:30 Maďarská polícia dôrazne odmietla tvrdenie médií, podľa ktorých policajti na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke bili novinárov. Súčasne dementovala správy, že by po policajnom zásahu na tomto prechode v stredu 16. septembra vyšetrovacie orgány nejakých novinárov zadržali.

Celoštátne veliteľstvo polície uvádza, že trestne stíha občanov Austrálie, Slovenska a Poľska pre podozrenie trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran. Všetky tri osoby vypočuli kriminalisti ako podozrivých, ktorí sa môžu obhajovať na slobode. Viac sa dozviete tu:

16:15 Po 13 hodinách ukončili poslanci NR SR diskusiu k aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v Európskej únii.

15:45 Do azylového domu v Gabčíkove dorazili prví utečenci. Malo by ísť o Sýrčanov, ktorí pred mesiacom ušli pred vojnou.

15:30 Lídri krajín Európskej únie sa kvôli utečencom stretnú na mimoriadnom samite

Uskutoční sa v stredu 23. septembra. Oznámil to na Twitteri stály predseda Európskej rady Donald Tusk.

15:24 Prezidentovi Andrejovi Kiskovi chýba v diskusii na Slovensku o súčasnej migračnej kríze v Európe jeden základný rozmer. Uviedol to po stretnutí s niekoľkými rodinami cudzincov, ktoré dlhodobo žijú na Slovensku.

"Som presvedčený, že sme schopní a pripravení z pohľadu štátu a jeho bezpečnosti, z pohľadu tisícok jednotlivcov, ale aj organizácií pomôcť. Len sa z toho nesmie robiť jedna veľká predvolebná politická téma," upozornil po stretnutí. Viac sa dozviete tu:

14:00 Tajní považujú obnovenie pravidiel Schengenu za kľučový moment

Slovenská informačná služba považuje okamžité obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel schengenského priestoru za kľúčový moment v riešení v súčasnosti už akútneho problému nelegálnej migrácie realizovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov.

Podľa jeho ďalších slov riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo.

12:56 Európsky parlament schválil plán na prerozdelenie 120-tisíc utečencov

Tento krok EP znamená, že ministri vnútra EÚ budú môcť na stretnutí v Bruseli schváliť uvedený plán za predpokladu, že sa im podarí prekonať opozíciu skupiny východoeurópskych krajín.

12:20 Príde 18 či 42 utečencov?

Štyridsaťdva žiadateľov o azyl zo Sýrie, ktorí sú momentálne ubytovaní v stanovom tábore v rakúskej obci Krumpendorf pri Wörthersee v spolkovej krajine Korutánsko, sa premiestni do utečeneckého zariadenia v Gabčíkove. Informuje o tom dnešné internetové vydanie rakúskeho denníka Der Standart, citujúc rakúsku tlačovú agentúru APA.

Denník Sme však informoval, že na Slovensko prichádza len 18 migrantov.

12:10 Nemecko minie na nových imigrantov 25 miliárd eur

Výdavky súvisiace s aktuálnou imigračnou vlnou, ktorá prichádza do Nemecka, dosiahnu v najbližších dvoch rokoch zhruba 25 mld. eur. Odhad zverejnila japonská investičná banka Mizuho, ktorá predpokladá, že krajina prijme v tomto aj budúcom roku po jednom milióne imigrantov. Náklady na jednu osobu by mali predstavovať 12 500 eur ročne.

11:15 Na maďarských hraniciach zbili a zadržali slovenskú novinárku

Spolu s ňou zadržali a hodiny vypočúvali aj novinárov z iných krajín. Viac sa dozviete tu:

10:50 Národná rada vyzýva vládu a zainteresované inštitúcie, aby objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu.

Tak znie veta, ktorú navrhol doplniť do uznesenia parlamentu k migračnej kríze predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej.

10:40 Blaha chce dohodu s Ruskom, kvóty odmieta

Západným krajinám podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom, povedal počas druhého dňa schôdze parlamentu.

Predseda výboru pre európske záležitosti zdôraznil, že práve západné mocnosti „rozmlátili“ Irak, Líbyu a Sýriu, pričom destabilizáciou Iraku sa odštartovala destabilizácia celého regiónu, čo dnes končí prílevom migrantov do Európy. Ľudia, ktorí dnes utekajú pred násilím a občianskymi vojnami, sa podľa Blahu „topia, lebo okolo išiel americký tanker, ktorý im prevrátil loď“. Riešením podľa poslanca za Smer-SD nie je ďalšia vojna. 

Blaha odmieta, že by Slovensko bolo nesolidárne a xenofóbne. Ak by chcela západná Európa byť naozaj humánna a vyhovieť utečencom, tak by všetkým utečencom mala umožniť prísť do Nemecka, keďže toto chcú. Humanisti z Nemecka a Holandska chcú podľa predsedu eurovýboru namiesto toho časť týchto utečencov internovať v táboroch vo východnej Európe. 

Slovensko podľa Blahu víta drvivú väčšinu európskeho balíka opatrení okrem zavádzania povinných kvót. „Chceme byť solidárni. Utečencom budeme pomáhať finančne aj materiálne. Ale zavedenie kvót nič nerieši,“ upozornil poslanec za Smer-SD.

10:30 Po večerných zrážkach prišli posily

Po večernom strete migrantov s maďarskými policajtmi na hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2, pri ktorom sa utečenci snažili preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie, bola noc pokojná. Srbská polícia totiž migrantov drží ďalej od hraníc. Neskoro večer menšie skupiny migrantov ešte protestovali a vykrikovali pri bráne diaľničného prechodu Röszke-Horgoš, neskôr však stíchli.

Jeden z migrantov sa srbským policajtom v kordóne pred hranicami vyhrážal, že ak sa nedostane na druhú stranu hraníc, tak sa "podpáli".


Po incidente, pri ktorom migranti zaútočili na maďarských policajtov cez plot kameňmi a kusmi betónu, na čo títo zareagovali slzotvorným plynom a vodným delom, srbský minister vnútra Nebojša Štefanovič poslal do Horgošu posily. Ako povedal, "aby nedošlo k podobnému incidentu, aký bol v stredu".

10:15 Medzi utečencov, ktorí majú byť rozmiestnení v Európe na základe dobrovoľnosti, by mali byť započítaní aj migranti z Ukrajiny. Uviedol to český prezident Miloš Zeman.

10:00 Nemci zaviedli hraničné kontroly aj na diaľnici z Česka do Drážďan

Nemecká polícia zaviedla hraničné kontroly aj na diaľnici A17 zo sasko-českej hranice do Drážďan. Dôvodom sú samozrejme migranti.

09:45 Počet migrantov, ktorí prišli do Chorvátska, prudko narastá

"Migranti prichádzajú do Chorvátska cez viacero priechodov," uviedla chorvátska polícia. Podľa posledných správ ich prišlo vyše 5600. Chorvátsko už v stredu upozornilo, že sa dokáže postarať o niekoľko tisíc migrantov, ale nie o desaťtisíce. Migrantov po zaregistrovaní prevážajú do záchytných stredísk v okolí metropoly Záhreb. Ráno previezli 800 utečencov z mesta Tovarnik na východných hraniciach so Srbskom vlakom do mesta Dugo Selo východne od Záhrebu, kde by sa mali ubytovať v záchytnom stredisku, napísala agentúra DPA.     

Ministerstvo vnútra v stredu uviedlo, že prijatie ďalších opatrení posúdi v závislosti na počte prichádzajúcich migrantov. "Chorvátska polícia má plnú kontrolu nad hranicami, pokiaľ však budú migranti naďalej prichádzať zo Srbska vo veľkých množstvách, budeme musieť prehodnotiť ďalšie spôsoby, ako túto situáciu zvládnuť," povedal minister vnútra Ranko Ostojič počas stredajšej cesty na východ Chorvátska.

09:30 Kuffa sa v parlamente zastal migrantov

Poslanec za OĽaNO Štefan Kuffa pripomína, že aj Slováci migrujú. "Aj my sme migranti, ekonomickí migranti," vyhlásil v pléne.
Poukázal na to, že mnohí Slováci odchádzajú do zahraničia za prácou či za štúdiom. "Koľko našich ľudí uteká von za prácou? Koľko ľudí ide von študovať? Ak sa vrátia, aj so skúsenosťami, je to dobré. Ale koľkí z nich sa nevrátia?" zdôrazňuje Kuffa. Pripomenul aj ľudí, ktorí za komunizmu emigrovali do zahraničia.

Byť utečencom podľa Kuffu nie je jednoduché. "Ak niekto mieri na človeka puškou a ty mu nepodáš pomocnú ruku, je to nehumánne," povedal Kuffa. Za problém v otázke utečencov považuje rozdielne chápanie ľudských práv a egoizmus.
Kuffa sa prihovára za dialóg a odmieta hystériu, ktorá sa v súvislosti s utečeneckou krízou šíri. "Nezaujímajme nepriateľské postoje," apeloval Kuffa na poslancov. Dialóg v prípade kríz treba podľa neho viesť až do vyčerpania. "Keď prestaneš viesť dialóg, začnú rinčať zbrane," upozornil.

09:15 Nemecké úrady majú právomoc konfiškovať domy a ubytovávať v nich utečencov

Hoci konfiškovanie súkromných budov vraj prichádza do úvahy len v prípade nutnosti, niektoré mestá v Nemecku tento scenár nevylučujú. Krajina čelí najväčšej migračnej vlne od druhej svetovej vojny.

Viac sa dozviete tu:

08:55 Témou utečencov sa už druhý deň zaoberá aj náš parlament, ktorý sa v stredu prvýkrát zišiel po letnej prestávke. 

Poslanec Juraj Miškov sa podľa svojich slov hanbí za politikov, ktorí zneužívajú tému migrantskej krízy na vytĺkanie politického kapitálu. Povedal to v úvode druhého rokovacieho dňa 54. schôdze. Miškov avizoval, že on sám sa postará o jednu rodinu utečencov, aj keď priznáva, že vzhľadom na rozmer problému ide len o gesto.      

"Hanbím sa aj za debatu o kvótach a hanbím sa za politikov, ktorí využívajú túto krízu na rozdúchavanie strachu. Politici vyrábajú strašiaka, aby potom mohli ľudí chrániť," povedal Miškov. Podľa jeho slov aj keby by sme chceli pomôcť všetkým migrantom, časom narazíme na hranicu, keď ich bude toľko, že už všetkým pomôcť nedokážeme. 

"Stotisíc migrantom Európa dokáže pomôcť, ale keď ich príde desať miliónov, nedokážeme ich absorbovať, aj keby sme veľmi chceli. Príde mi preto ako absurdná debata o kvótach, lebo vo svetle toho, čo nám hrozí, je úplne nepodstatná," myslí si Miškov. Za najlepšie riešenie krízy označil také, ktoré je v súlade so zdravým rozumom a v rovnováhe so srdcom.

08:30 Za posledných 24 hodín dorazilo do Chorvátska zo Srbska asi 4-tisíc utečencov, väčšinou z Blízkeho východu. Informovali o tom chorvátske médiá. Chorvátsko sa po uzatvorení maďarských hraníc stalo novou bránou do Európskej únie.

08:00 Európska komisia je podľa zdrojov Reuters zrejme ochotná vzdať sa povinných kvót na prerozdelenie 120.000 utečencov v prospech dobrovoľného systému, ktorý požadujú krajiny strednej a východnej Európy.

Viac sa dozviete tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok