Utečenec po príchode do Gabčíkova: Dúfam, že tu nebudeme dlho

TASR TA3
17.9.2015 17:04

Do areálu Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove dorazil o 15.25 h autobus s rakúskou poznávacou značkou, z ktorého v sprievode dobrovoľných aktivistov vystúpila prvá skupina dočasných rakúskych azylantov. V autobuse zo Salzburgu cestovali len muži, Sýrčania mladšieho veku.

Polícia vyháňala novinárov

„Pôvodne nás malo byť viac, ale viacerí si to v poslednej chvíli rozmysleli a nechceli prísť na Slovensko. Dúfam, že ani my tu nebudeme dlho, chceme sa dostať späť do Rakúska,“ konštatoval jeden z migrantov. Dodal, že kým sa formality vybavia, budú trpezlivo čakať.

Azylantov privítala veľká skupina domácich a zahraničných novinárov, takmer všetky slovenské televízne štáby, ale nechýbali kamery z Maďarska, Rakúska i Nemecka. Prítomných žurnalistov prekvapil postoj polície, ktorá čakajúcich novinárov vyhnala z priestoru. „Je to akademická pôda, ani jeden z vás nemá povolenie na vstup,“ zdôraznil dôstojník polície.

Okolie budovy, kde majú byť umiestnení azylanti, ohradili páskou, avšak pár minút pred príchodom pásku odstránili a umožnili vstup pred vchod budovy. Počas niekoľkohodinového čakania na príchod dočasných rakúskych azylantov do priestoru nevkročil ani jeden občan z miestnych obyvateľov, príchod migrantov nesprevádzali žiadne výtržnosti.

Neočakávajú sa problémy

"Z našej strany je všetko zabezpečené, ubytovanie pripravené. V tejto chvíli sa už pripravuje strava. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali. Navyšujeme tiež počty policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove - o desať," uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Podľa neho sa taktiež pracuje na vylepšení kamerového systému v obci.

"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," dodal Netík.

Mysleli aj na referendum

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že do úvahy brali aj stanoviská, ktoré vyplynuli z referenda, v ktorom obyvatelia Gabčíkova odmietli prijať žiadateľov o azyl.

Podľa ministra zvýšili počet policajtov v obci, vybudovali kamerový systém či zvýšili prítomnosť zásahových jednotiek. „Nepredpokladáme, že by mali vzniknúť nejaké komplikácie,“ zdôraznil.

Kaliňák však nevie spresniť, koľko ľudí tam bude ubytovaných. Predpokladá, že to bude taká "vlnovka", ktorá bude závisieť aj od toho, kedy budú odchádzať a ako budú vybavované ich žiadosti o azyl. Myslí si, že toto číslo preto nikdy nebude rovnaké a bude závisieť od vyťaženosti táborov v Rakúsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok