Poslanci odmietli zavedenie povinných kvót, vyjadrili však ľútosť

SITA
17.9.2015 18:54

Parlament odmietol zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

Trvajú na dobrovoľnosti

Národná rada schválila uznesenie, ktoré zaväzuje vládu postupovať podľa dokumentu prijatého 24. júna, keď o migrantoch poslanci diskutovali po prvý raz. Návrh podporilo 115 zo 119 prítomných poslancov.

Národná rada v júnovom uznesení ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Únie.

Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích

Zákonodarcovia vo vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora. Parlament konštatuje, že pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov.

Šebejov doplňujúci návrh neschválili

Poslanci rovnako pripomínajú dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Dokument podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov.

Národná rada uznesením vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora, s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi.

Parlament neschválil doplňujúci návrh poslanca za Most-Híd Františka Šebeja, ktorým mala NR vyzvať vládu a zainteresované inštitúcie, aby „objektívne informovali verejnosť o tom, ako je SR pripravená po kapacitnej, legislatívnej a bezpečnostnej stránke, aby tak zabránila šíreniu strachu a dezinformácií medzi obyvateľstvom, ktoré predstavujú živnú pôdu pre silnejúce prejavy neznášanlivosti, xenofóbie a extrémizmu“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok