Na maďarských hraniciach zbili a zadržali slovenskú novinárku

TA3 Denník N TASR
17.9.2015 11:11

Viacero zahraničných novinárov vrátane slovenskej reportérky zbili maďarskí pohraničníci počas krvavých stretov s utečencami. Informuje o tom Denník N, pre ktorý novinárka Tímea Beck pracuje.

Na maďarských hraniciach zbili a zadržali slovenskú novinárku
SITA/AP

Brutálny zásah polície

Incident sa odohral počas pokusu protestujúcich utečencov prejsť na maďarské územie zo Srbska. Časť migrantov hádzala na políciu a pohraničníkov rôzne predmety, polícia reagovala slzotvorným plynom. Incident dokumentovali novinári z rôznych krajín.

Slovenská novinárka podľa vlastných slov pomáhala vstať jednej rodine zo zeme, keď ju strhli policajti a začali ju udierať obuškom. Zviazali jej ruky plastom a hodili ju na zem. „Policajti mi vulgárne nadávali a obviňovali ma z toho, čo urobili oni, strhli ma na maďarskú stranu,“ cituje novinárku Denník N.

Polícia ju zadržala a spolu s niekoľkými ďalšími novinármi údajne niekoľko hodín vypočúvala.

Poľského novinára museli hospitalizovať

Podľa spravodajského servera Heti Válasz trojica žurnalistov z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývala udalosti na srbskej strane v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska.

Pri policajnom zásahu utrpeli zranenia aj títo novinári. Polícia ich zadržala s podozrením z nelegálneho prekročenia hraníc.

Podľa Heti Válasz austrálskeho novinára Warrena Richardsona kopali do hlavy, hrude a nohy, poľský reportér Jacek Tacik utrpel poranenie hlavy, silne krvácal a museli ho hospitalizovať.

MZV: Útok na slovenskú novinárku je neprijateľný

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si uvedomuje zložitosť situácie a komplexné bezpečnostné aspekty stavu na maďarsko-srbských hraniciach, avšak fyzický útok na slovenskú novinárku pri jej práci považuje za neprijateľný. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré poskytol hovorca ministerstva Peter Stano.

Ako ďalej uviedol maďarská strana Slovensko o incidente neinformovala, keďže túto povinnosť nemá, pokiaľ o to zadržiavaná osoba nepožiada. „Avšak ani slovenská reportérka či denník, pre ktorý pracuje, nás v stredu v noci nepožiadali o konzulárnu asistenciu,“ vysvetlil Stano.

Chcela by som sa poďakovať všetkým, čo vyjadrili podporu mne a ostatným novinárom, rovnako utečencom, ktorí mali rovnaký...

Posted by Tímea Beck on Thursday, September 17, 2015

Maďari útok odmietajú

Maďarská polícia dôrazne odmietla tvrdenie médií, podľa ktorých policajti na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke bili novinárov.

Súčasne dementovala správy, že by po policajnom zásahu na tomto prechode v stredu 16. septembra vyšetrovacie orgány nejakých novinárov zadržali. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré poskytlo Celoštátne veliteľstvo polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok