Poslanci ukončili diskusiu. Hlasovať o návrhu na odvolanie ministeriek Šimkovičovej a Dolinkovej budú v utorok

ta3/Barbara Štefanovičová/TASR
10.5.2024 09:05 , Aktualizované: 10.5.2024 17:03

Poslanci Národnej rady SR ukončili v piatok popoludní diskusiu o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Zároveň ukončili aj rokovací deň. Diskusia trvala od rána, vystúpilo viacero rečníkov z radov opozície aj koalície, členovia vlády aj ministerka kultúry.

Odvolávanie ministerky Šimkovičovej

Návrh podali PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti. Na poslancov sa obrátila aj platforma Otvorená Kultúra!. Zaslala im list s desiatimi dôvodmi, pre ktoré považuje za nevyhnutné Šimkovičovú odvolať.

Odvolávaná ministerka mohla počas diskusie vystupovať neobmedzene. Poslanci prihlásení písomne za klub mohli rečniť podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení mohli hovoriť najviac 20 minút. Poslanci mohli reagovať faktickými poznámkami, jedna mohla trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek mohli požiadať o slovo premiér, ďalší členovia vlády, predseda a podpredsedovia NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Šimkovičová tvrdí, že plní volebné sľuby

Ministerka vyhlásila, že demokraciu nikto na Slovensku neohrozuje. Podotkla, že vláda a jej rezort tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby napĺňali svoje sľuby a záväzky. Podotkla, že vízii pre kultúru sa venuje aj vládny program a rezort pod jej vedením ho bude napĺňať. Podporuje jej vyjadrila v pléne vládna koalícia i predseda SNS Andrej Danko.

Poslanci sa majú zísť opäť v utorok o 9.00 h, na programe aktuálnej schôdze majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Počas utorka by mali hlasovať o návrhu na odvolanie Šimkovičovej aj ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Okrem toho sa budúci týždeň očakáva aj rokovanie o vládnom návrhu na zmeny v RTVS.

Podpora národniarov

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má jasnú podporu klubu národniarov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady a šéf SNS Andrej Danko v úvode diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizoval opozíciu a apeloval na vzájomný rešpekt.

"Vždy som sa snažil viesť SNS tak, aby sme rešpektovali slabších aj národnostné menšiny a keď niekto má inú orientáciu, snažiť sa pochopiť jeho problémy. Musím povedať, že nie vždy z druhej strany, vašich kamarátov, sme mali pochopenie. Práve vy, ktorí často hovoríte o demokracii, sa správate ako diktátori," vyhlásil Danko na adresu opozície a vyčítal jej polarizáciu spoločnosti.

Čo sa týka ministerky Šimkovičovej, Danko je hrdý na jej kroky. Dodal, že chce naďalej podporovať zmeny v rezorte kultúry. "Úprimne ďakujem ministerke, že so svojim tímom mení ministerstvo kultúry," povedal. Ocenil napríklad presmerovanie financií na obnovu strechy budovy Slovenskej filharmónie.

Čo sa týka kritizovaných zmien v kultúrnych fondoch, otvorení sú podľa jeho slov námietkam opozície, ale vyžaduje slušnosť od PS. "Všetko národné je vám smiešne," vyčítal im s tým, že pre SNS je Slovensko prvoradé a očakáva rešpekt aj voči ich názoru.

Stanovisko ministra životného prostredia

V úvode rokovania predniesol stanovisko vlády šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS). Kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Ministerka podľa vlády postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády. Rozporuje aj ďalšie námietky opozície a odmieta, že by Šimkovičová porušila a naďalej porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, a to v súvislosti s účinkovaním v TV Slovan.

Taraba následne v rámci diskusie poznamenal, že PS kritizuje ministerku pre manažérske zlyhania a pritom jeho poslanci neboli schopní na prvý raz podať dostatočný počet podpisov pod jej odvolávanie. Odmieta aj argument opozície, že by rezort pod vedením Šimkovičovej nemal žiadnu víziu. Poukázal na vládny program, ktorý obsahuje aj kapitolu pre kultúru. Odôvodnenie opozície je podľa neho postavené na vode a sú ideologického charakteru.

Odpoveď opozície

Branislav Vančo (PS) odmieta, že by opozícia polarizovala spoločnosť. "Buďme fér. Ak vám prekáža, že my máme mandát na múdrosť, tak nehovorte o tom, že vy máte jediní lásku k národu," podotkol. Podľa Zuzany Mesterovej (PS) Danko potvrdil dôvody odvolávania ministerky. Skonštatovala, že miesto jej obhajoby menovaním pozitívnych krokov rezortu predviedol útok na médiá či hercov.

Mesterová sa Tarabu pýtala, či má nejakú obsesiu hnutím PS. Vyčíta mu, že pri obhajobe ministerky útočí. "Tak asi ju nemáte čím obhájiť," dodala.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa výrazným podielom zaslúžila o etablovanie tzv. dezinformačnej scény vo verejnom priestore. Z rezortu, ktorý má chrániť pred dezinformáciami, sa postupne môže stať priestor, ktorý ich umožní verejne akceptovať. Zdôraznil to poslanec Jozef Hajko (KDH) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na odvolanie Šimkovičovej. KDH bude hlasovať za jej odvolanie.

Hajko sa obáva, že akceptovaniu dezinformácií vo verejnom priestore môže Ministerstvo kultúry prispôsobiť aj verejné či verejnoprávne inštitúcie. Kritizoval aj relativizovanie výberových konaní a rýchle odvolávanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Upozornil aj na hrozbu zoštátnenia Fondu na podporu umenia.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť. Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková v pléne počas diskusie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry. Podčiarkla, že práve slobodná kultúra je cesta k spájaniu spoločnosti.

"Cez slobodné umenie môžeme našu spoločnosť vzkriesiť. Diktát, ktorý nám presadzuje ministerstvo kultúry v podaní ministerky kultúry, je nebezpečný. Ale takýto diktát v kultúre neexistuje," uviedla Kolíková. Apelovala na toleranciu a rešpekt voči iným názorom a predstaviteľom menšín. Zdôraznila, že v rezorte kultúry má byť cítiť slobodu, rovnosť, toleranciu a rešpekt k ľudskej dôstojnosti.

Ministerka kultúry nemá žiadnu víziu pre svoj rezort, nič nebuduje. Vyhlásila to podpredsedníčka Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) počas diskusie k návrhu na odvolanie ministerky. Jaurová je presvedčená, že v SNS by vedeli nájsť kompetentnejšiu osobu na tento post.

Šimkovičová podľa Jaurovej nie je spôsobilá riadiť svoj rezort a každý ďalší deň vo funkcii je pre kultúru katastrofou. Ministerka podľa nej nič nebuduje. "V podstate iba likviduje to, čo pred ňou vybudovali iní," skonštatovala.

Šimkovičová k jej odvolávaniu

Vláda a Ministerstvo kultúry tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby sme napĺňali naše sľuby a záväzky. Demokraciu na Slovensku nikto neohrozuje. Uviedla to ministerka v Národnej rade počas diskusie k opozičnému návrhu na jej odvolanie. Kritizovala rozdeľovanie spoločnosti a urážky voči ľuďom s odlišným názorom.

"Nikto demokraciu v našich končinách neohrozuje. Po tri a pol roku marazmu má Slovensko konečne demokraticky zvolenú kompetentnú vládu a konečne viditeľné MK," uviedla Šimkovičová. Čo sa týka práce rezortu pod jej vedením, deklarovala napĺňanie programového vyhlásenia vlády. "Ide o základný dokument koaličnej vlády troch politických strán," podčiarkla s tým, že jej rezort sa ho bude držať a napĺňať.

Opozíciu viní z umelého vnášania hádok do spoločnosti, ale aj z klamstiev a urážania politických oponentov. Tvrdí, že predošlá vláda si do rôznych funkcií nominovala svojich ľudí a aj preto opozícia teraz zvoláva rôzne protesty. "Chápem, že veľmi ťažko znášate volebnú porážku a odvolávanie členov vlády je pre vás akýsi politický rituál," prihovorila sa opozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok