Machala v RTVS spochybnil guľatosť Zeme, dostal za to spŕšku vtipov. Odkaz mu poslal jediný Slovák, ktorý bol vo vesmíre, aj známy vedec

ta3/Denis Dufala/Soňa Búranová
30.4.2024 13:41 , Aktualizované: 30.4.2024 19:22

Lukáš Machala potvrdil, že v RTVS by mali dostať priestor aj ľudia, ktorí si napríklad myslia, že Zem je plochá. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry sa spomínal už aj ako budúci generálny riaditeľ.

20242404_vlada_dolna_krupa_22037363.jpg
TASR/Jaroslav Novák

Konšpirátori vo verejnoprávnej televízii

"Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, neviem." Takto Machala odpovedal na otázku redaktora relácie RTVS Reportéri Petra Žatka, ktorý sa ho v rozhovore pýtal, či by mali vo verejnoprávnom médiu dostať priestor aj ľudia, ktorí tvrdia, že Zem je plochá.

Machala potvrdil, že áno. Každý človek má podľa neho právo vyjadriť svoj názor a aj ten názor má mať priestor.

Jeho vyjadrenie sa už stihlo stať terčom vtipov na sociálnych sieťach.

Anketa

Mali by dostať priestor vo verejnoprávnej televízii aj ľudia, ktorí veria, že Zem je plochá?

Určite nie
- %
Áno, mali by sa prezentovať všetky názory
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 413

Nebude novým šéfom

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka. Už v minulosti šíril viacero nepravdivých informácií. Konšpiroval, keď napríklad šíril dezinformáciu, že ilumináti pripravujú tretiu svetovú vojnu a pomocou "dovozu" migrantov sa snažia ovládnuť Európu. Nevyhol sa ani hoaxom o covide.

Jeho meno sa spomínalo aj v súvislosti s postom riaditeľa RTVS. Tento dohad však poprel na tlačovej konferencii ministerstva kultúry, keď bol na kontrole rezortu Fico.

Machalovo vyjadrenie si všimla aj iniciatíva Hoaxy a podvody, ktorá Slovákom pripomenula slová Ivana Bellu, prvého Slováka vo vesmíre. Zem videl veľmi jasne, keďže tam v roku 1999 strávil osem dní.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. novembra 2023 o tom, že alternatívne fakty neexistujú.

Reakcia Machalu

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry už reagoval na reportáž, ktorej bol súčasťou. "A to som redaktorovi publicistiky Petrovi Žatkovi hodinu a pol vysvetľoval pre reláciu Reportéri všetky detaily zákona aj verejnoprávneho vysielania RTVS. Nevadí, jeho úlohou bolo zo mňa urobiť konšpirátora a polovzdelaného blba z SNS," napísal Machala na sociálnej sieti Telegram. Odkázal tiež, že s RTVS už nebude komunikovať.

Podľa Machalu verejnoprávna televízia využila manipulatívne techniky, ktoré používa "každý deň". "RTVS aj touto reportážou ukázala, že je na míle vzdialená od objektívnej žurnalistiky, ktorou sa tak radi jej vedenie a redaktori oháňajú," reagoval.

Reakcia Vedátora aj Bellu

Samuel Kováčik, známy ako Vedátor, hovorí, že už takmer hocikto povie, že Zem je guľatá. No má odpoveď pre skeptikov, ktorí tvrdia, že to tak nie je.

Teoretický fyzik pripomenul, že prvý známy pokus, ktorý dokázal, že Zem nie je plochá ako doska, je starý takmer 2250 rokov.

"Ak chcete siahnuť po trochu velkolepejšom projekte, môžete si spraviť stratosférický balón. Ten vyletí do výšky desiatok kilometrov a pošle vám fotky, z ktorých ju guľatosť Zeme očividná," reagoval vedec.

Dodal tiež, že pri navigácii používame GPS vďaka satelitom, ktoré krúžia okolo zeme. Podobné satelity už nafotili našu planétu a vytvorili systém voľne dostupných máp.

Portál refreshernews.sk na situáciu promptne zareagoval. Opýtal sa prvého a jediného Slováka, ktorý bol vo vesmíre. Okrem iného mal výhľad na našu planétu. Slovenský kozmonaut odkázal, že Zem je naozaj guľatá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok