Šimkovičová ako obeť šikany? Ministerka sa rozhorčila, chce sa rozprávať so známym hercom a šéfom SND

ta3/Martin Belej
9.5.2024 09:11

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník Lukáš Machala sa cítia dotknutí správaním niektorých členov Slovenského národného divadla. Machala hovoril o divadelných protivládnych protestoch. Šimkovičová tvrdí, že mala byť údajným terčom šikany herca počas predstavenia v SND.

Dizajn bez názvu (5).png
TASR/Dano Veselský/Jakub Kotian

Útok na ministerku?

Šimkovičovú pobúril verbálny útok priamo z javiska počas predstavenia v SND. Spolu s Machalom sa chcú rozprávať s hercom Ľubošom Kostelným a šéfom divadla Matejom Drličkom, píše web aktuality.sk.

"Počas predstavenia kričal Kostelný v jeho postave homosexuála do mikrofónu, že nenávidí Martinu Simkovicu, nedopovedal to teda celé. Tak ja sa pýtam a budem sa pýtať aj pána riaditeľa, aj tohto konkrétneho herca, keďže je platený z peňazí štátnych, lebo je zamestnaný v štátnej inštitúcii a hrá tam, že či je toto v súlade s demokraciou,“ povedala Šimkovičová v alternatívnom rádiu Infovojna.

Ministerka si mala zisťovať či išlo o súčasť hry alebo o osobný prídavok od herca. „Toto je šikana absolútna, politická šikana, pretože zoberme si, koľko ľudí je na jednom predstavení. Toto je politický aktivizmus a šikana. Neviem, ako by sa páčilo pánovi Kostelnému, ktorého sa budem pýtať z očí do očí, ak by sa toto robilo jeho osobe,“ dodala.

Tvrdenie ministerky však nie je overené. Nie je jasné, či a kedy sa tak mohlo stať. Z dedukcií vychádza, že mohlo ísť o komédiu s názvom Sme v pohode. Je to inscenácia o queer ľuďoch, kde Kostelný hrá geja.

Pozrite si archívny rozhovor z 23. 4. 2024 s ministerkou o rozdelenej kultúrnej a mediálnej obci:

Vyjadrenie zo strany SND

„Nebudem sa k tomu vôbec vyjadrovať, nechcem sa zamiešať do týchto hier, ktoré sú úplne neprístojné,“ povedal pre aktuality.sk Kostelný.

Šéf SND sa ku kauze nevyjadril, vyjadrenie preto poslala hovorkyňa divadla Jana Alexová. „Slovenské národné divadlo komunikuje so svojím zriaďovateľom štandardným spôsobom. Nedisponujeme žiadnymi informáciami ohľadom spomínanej komunikácie ani potenciálne rušivej časti inscenácie,“ uviedla.

Drlička sa na otázku, ako by reagoval, ak by si niekto počas predstavenia uťahoval zo Šimkovičovej, uviedol, že ide o krok cez červenú čiaru. „Pretože herec nemôže vnášať do inscenácie iné texty, ako sú napísané,“ povedal šéf SND.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok