Majerský verí v Korčoka, Danka mrzí, že nepresvedčil Fica. V ta3 prezradil, kedy pôjde upratovať Dúbravku

ta3/Soňa Búranová/Richard Dírer
18.2.2024 11:58 , Aktualizované: 18.2.2024 12:56

Hosťami relácie V politike boli Andrej Danko (SNS) a Milan Majerský (KDH). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Danko pôjde upratovať

Danko v úvode relácie povedal, že aj dnes by pri svojej nehode konal rovnako. "Škoda je zaplatená a čakám na rozhodnutie, aby polícia posúdila, či je to škodovú udalosť alebo dopravná nehoda," hovorí a dodal, že starosta bratislavskej mestskej časti Dúbravka ho už čaká. "Tak, ako som sľúbil, upratovaniu sa nevyhnem."

Hovorí, že sa na to teší, a upratovať by mal na Deň Zeme, teda 22. apríla. Dohodol sa na tom so starostom. Avizoval tiež, že v pondelok navrhne "radikálne tvrdé riešenie na zmenu vedenia RTVS".

Anketa

Ktorý z hostí relácie V politike vás presvedčil viac?

Milan Majerský (KDH)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 668

Danko má obavy, Majerský verí Korčokovi

Majerský prezradil, že väčšina Celoslovenskej rady KDH vo Zvolene po diskusii dospela k záveru, že v prezidentských voľbách podporí Ivana Korčoka. Pred niekoľkými dňami sa s ním stretli a kládli mu aj nepríjemné otázky.

Korčok sa podľa lídra KDH asi najviac približoval ideám KDH. Vyberali z podľa neho relevantných kandidátov, ktorí môžu postúpiť do druhého kola. Danka v ňom nevidia, Majerský totiž nevie, či predseda SNS myslí svoju kandidatúru vážne.

Ten reagoval, že sa cíti ako relevantný kandidát, no potom nevedel jasne odpovedať na otázku, či pred prvým kolom podporí Štefana Harabina, o čom sa šušká už niekoľko týždňov. "Rozhodneme sa zodpovedne," povedal s tým, že bude sledovať výsledky prieskumov preferencií a rozhodne sa ešte pred prvým kolom.

KDH očakáva, že Korčok bude prezidentom všetkých a bude sa držať ústavných hodnôt. Danka šokovalo, že KDH podporilo práve jeho. Majerský hovorí, aby sme si naliali čistého vína. Myslí si totiž, že relevantnými kandidátmi na post prezidenta sú práve Korčok a Peter Pellegrini.

Danka však mrzí, že sa mu nepodarilo presvedčiť predsedu vlády Roberta Fica. Považuje ho za najvhodnejšieho kandidáta na prezidenta. Opäť vyjadril veľkú obavu o koalíciu. "Mám obavu u Petra, že neporazí Korčoka," povedal. Problémom podľa neho je, že Hlas stále nepovedal, ako bude koalícia ďalej fungovať, ak Pellegrini zvíťazí. "Ak Pellegrini odíde, aj Fico očakáva turbulencie,“ vyhlásil líder národniarov.

"Pre mňa je najdôležitejšie, aby táto vláda vydržala nie štyri, ale osem rokov," dodal.

Danko Majerského prehováral, aby viac spolupracovali. "Mrzí ma, že spolu nerokujeme viac," povedal. Spájaniu síl v prezidentských voľbách sa nebráni. "Nebránil by som sa tomu, keby sme možno aj spoločne hľadali osobnosť národného kresťanského spektra, aby nám nehrozil Korčok."

Verí, že SNS a KDH budú v spoločnosti viac spolupracovať, napríklad v komunálnych voľbách. Mrzí ho, že hnutie spolupracuje s Progresívnym Slovenskom, ktoré zastáva liberálne hodnoty. "Bude aj mojou, aj vašou prehrou, ak liberálny prezident bude znova ovládať Slovensko," povedal na margo kandidatúry Korčoka.

Majerský reagoval, že Korčok podľa neho zastupuje demokratického voliča, právny štát a spravodlivosť. "Verím, že pán Korčok takým hlasom bude," doplnil.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

Kontroverzná novela

Danko a Majerský sa v závere relácie dotkli aj témy schválenia novely Trestného zákona koalíciou. Líder KDH ju nazval "hanebnou", keďže 16. marca by si mohli všetci tí, ktorí páchali a chcú páchať trestnú činnosť, vydýchnuť.

Výhrady má nielen opozícia, ale aj Európska komisia. Na Slovensko prišli dva listy, ktoré pomerne ostro kritizujú schválenie tejto novely. Píše sa v nich aj to, že prísun eurofondov na Slovensko je ohrozený. Danko tvrdí, že Únia má nesporne veľa dobrých vecí, no zároveň "nesporné množstvo šialenstiev". Pýta sa, prečo EÚ kritizuje právny rámec štátu.

Hovorí, že ako dlhoročný advokát porovnal premlčacie lehoty aj s inými štátmi. Je si istý, že trestu nikto neunikne. "Ak sme schybili v nejakej časti toho zákona, opravíme to," obhajuje Danko schválenie novely.

Majerský reagoval, že opozícia celý čas vyčítala koalícii, že sa vydala zlým smerom. Pripomína, že novela Trestného zákona, ktorú pripravil exminister spravodlivosti Viliam Karas, prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, no koalícia ju odmietla.

"Idete valcom nasilu pretláčať to, čo vám vyčíta aj Brusel, nemôžete sa čudovať, že potom vám niekto z Bruselu pošle list," doplnil. "Nech si píšu!" reagoval odmietavo predseda národniarov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok