Vraciame sa do komunizmu, keď pre papalášov neplatili zákony, povedala k Dankovej nehode Kolíková. Susko čaká na výsledok vyšetrovania (+anketa)

ta3/Soňa Búranová/TASR
14.1.2024 11:23 , Aktualizované: 14.1.2024 13:24

Hosťami relácie V politike boli minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Nehoda Andreja Danka

Susko sa v úvode vyjadril k nehode podpredsedu parlamentu Andreja Danka. Hovorí, že úplne nepozná detaily a okolnosti prípadu. "Treba počkať, akým spôsobom prebehne vyšetrovanie a akým spôsobom sa to vyhodnotí," povedal.

Kolíková reagovala, že opozícia podáva návrh na jeho odvolanie. "Určite je namieste, aby vyvodil politickú zodpovednosť. Zjavne nie je spôsobilý ju vyvodiť, takže naša výzva je, aby odstúpil," oznámila. Má pocit, že takto sa vraciame do doby komunizmu. "Boli tu papaláši a pre nich jednoducho zákony neplatili. Pre nich neplatilo nič," vyhlásila.

Dodala, že nie je dôvod na to, aby opozícia dávala Dankovi čas, dokedy sa má rozhodnúť. "Veci sú zrejmé. Začiatkom budúceho týždňa to oznámime verejne," povedala na margo podania návrhu na Dankovo odvolanie.

Anketa

Kto z hostí relácie V politike vás presvedčil viac?

Mária Kolíková (SaS)
- %
Boris Susko (Smer-SD)
- %
ani jeden
- %
Celkovo hlasov: 2747

Parlamentom hýbe kompetenčný zákon

O novele bude parlament hlasovať v utorok. Opozícia avizovala, že ak prejde, obráti sa na Ústavný súd. "Platí to," potvrdila Kolíková. Hovorí, že jedna vec je vznik nového ministerstva, no to, čo prekáža opozícii, je, že novela je rozpočtovo nezodpovedná vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu Slovenska.

Tvrdí, že k novele sa "priliepajú" veci, ktoré tam jednoducho nepatria. Má na mysli zmenu SIS na ústredný orgán štátnej správy či branie právomocí prezidentke. Toto sú veci, ktoré opozíciu vyrušujú.

Kolíková pripomenula aj kritiku smerujúcu k rozpočtovej zodpovednosti, za neprijateľný tiež označila napríklad návrh týkajúci sa záväzného stanoviska na povolenie na vývoz zbraní, ktoré má mať v kompetencii už len ministerstvo obrany.

Koalícia reagovala, že neberie do úvahy výhrady Zuzany Čaputovej. Susko povedal, že koalícia novelu schváli v pôvodnom znení a nemyslí si, že je na nej niečo zlé. "Dokonca naopak, je zaujímavé, že prezidentka vrátila tento návrh zákona," komentoval.

Zároveň odmietol kritiku opozície v súvislosti s obsahom legislatívnych zmien i skráteným legislatívnym konaním. Upozornil v tejto súvislosti na podobné prípady z minulosti, pri ktorých súčasnej opozícii skrátené konanie neprekážalo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok