Vraciame sa do komunizmu, keď pre papalášov neplatili zákony, povedala k Dankovej nehode Kolíková. Susko čaká na výsledok vyšetrovania (+anketa)

ta3/Soňa Búranová/TASR
14.1.2024 11:23 , Aktualizované: 14.1.2024 13:24

Hosťami relácie V politike boli minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

kolikova-susko2
ta3
Boris Susko a Mária Kolíková v relácii V politike

Novela Trestného zákona na pretrase

Rušenie špeciálnej prokuratúry je pre opozíciu červenou čiarou. Organizuje preto protivládne protesty a vytvára obštrukcie v parlamente, aby oddialila jej prípadné schválenie.

Kolíková hovorí, že spomedzi 27 krajín Európskej únie má podobnú inštitúciu 12 krajín. Pripomenula, že premiér Robert Fico pred voľbami povedal, že sa nebude tento úrad rušiť.

Nemyslí si, že toto môže demokratická vláda urobiť. Zdôraznila, že podľa nej hodnoverne nepreukázala pochybenia špeciálnej prokuratúry, ktoré by boli pádnym argumentom na jej zrušenie. "Dôvodom tohto kroku je snaha rozmetať prípady, ktorými sa zaoberajú špeciálni prokurátori," upozornila. Naznačila pritom, že dotiahnutie závažných káuz bude v takom prípade otázne. Opozícia je podľa nej pripravená obrátiť sa aj Ústavný súd.

Susko tvrdí, že koalícia nejde rušiť žiadnu inštitúcia, pretože špeciálna prokuratúra nie je inštitúcia. Pri dôvodoch na jej zrušenie poukázal na "anomálne" postavenie ÚŠP v systéme prokuratúry a nerešpektovanie rozhodnutí generálnej prokuratúry.

Zopakoval argumenty o systémovej zaujatosti ÚŠP, manipuláciách pri vyšetrovaní a spolitizovaní úradu pod vedením Daniela Lipšica. Zdôraznil však, že rušením ÚŠP sa nerušia kauzy, ktorými sa zaoberal.

"Ak pochybí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, jediný, kto ho môže kontrolovať, je sám špeciálny prokurátor. Generálna prokuratúra tu z hľadiska kontroly nemá žiadne kompetencie, čo je absurdné. Ide o anomáliu v systéme justície na Slovensku," vyhlásil minister spravodlivosti.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok