Rušný deň v parlamente. Poslanci riešili kompetenčný zákon, NAKA, SIS, ale aj riaditeľa TANAP-u

ta3/tasr
12.1.2024 09:17 , Aktualizované: 12.1.2024 16:56

Piatková chôdza parlamentu je ukončená. Zákonodarcovia začali diskusiu o novele kompetenčného zákona o 9:00, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Predseda parlamentu Peter Pellegrini využil paragraf 35, ktorý obmedzí rozpravu v národnej rade na 12 hodín.

Návrh, ktorý hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu, prezidentka vetovala s viacerými výhradami k jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu. Hlasovať sa o ňom bude v utorok.

Dĺžka vyhradeného času pre jednotlivé kluby:

SMER-SD (42 poslancov): 3h 21 min 36 s

PS (32 poslancov): 2h 33 min 36

HLAS (27 poslancov): 2h 9 min 36 s

SLOVENSKO (16 poslancov): 1h 16 min 48 s

KDH (12 poslancov): 57 min 36 s

SaS (11 poslancov): 52 min 48 s

SNS (10 poslancov): 48 min

Mimoriadna schôdza k NAKA

Plánované zmeny v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) by mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetliť na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Schôdza výboru sa má uskutočniť v utorok 16. januára. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Mimoriadny výbor iniciovala opozičná SaS v reakcii na medializované informácie o zrušení, respektíve reorganizácii NAKA.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Veroniky Pancurákovej.

Pozrite si archívnu reportáž o rokovaní vlády:

Vznik ministerstva cestovného ruchu a športu by sa mohol posunúť

Opoziční poslanci Národnej rady SR opäť kritizujú novelu kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Poslanec Roman Malatinec (Hlas-SD) počas diskusie predložil pozmeňujúci návrh. Posunúť by sa ním mala účinnosť novelizácie kompetenčného zákona na 1. februára. Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by tak malo vzniknúť od februára tohto roka.

Valášek hovoril o deformovaní obranného trhu

Tomáš Valášek (PS) poznamenal, že veto prezidentky a jej výhrady nemohli byť pre koalíciu prekvapením. Pripomenul, že ide o podobné výčitky, aké k novele smerovala odborná verejnosť aj opozícia počas predošlej diskusie v parlamente.

Valášek opakovane upozornil na riziká pri zmenách udeľovania licencií pri vývoze a dovoze zbraní. Hovorí o deformovaní obranného trhu. Poukázal na potrebu posudzovať rôzne aspekty aj z hľadiska bezpečnosti a medzinárodných vzťahov, aby zbrane zo Slovenska neskončili napríklad v rukách teroristov.

Holečková: SIS by nemala byť definovaná ako ústredný orgán štátnej správy

Šéfka klubu KDH Martina Holečková súhlasí s potrebou rozvoja športu. Lepšie by však podľa nej bolo, keby vláda pripravila koncepciu rozvoja športu, jasne by definovala spôsob dosiahnutia podpory.

Podčiarkla, že KDH sa stotožňuje s výhradami prezidentky a s tým, že Slovenská informačná služba (SIS) by nemala byť definovaná ako ústredný orgán štátnej správy. Hnutie nesúhlasí ani s úpravou menovania vedenia SIS a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Apeluje aj na zachovanie nezávislosti úradu.

Holečková kritizovala i zmeny pri voľbe a odvolávaní riaditeľov Štatistického úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Nie sú dané zákonné dôvody na ich odvolanie, tak sa vláda snaží takýmto nehoráznym spôsobom vysporiadať s nominantami, ktorí im nie sú naklonení, respektíve potrebuje tieto posty obsadiť ľuďmi, ktorí sú im blízki," povedala.

Opozícia súhlasí s prezidentkou

Opoziční poslanci Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a Mária Kolíková (SaS) sa stotožňujú s výhradami prezidentky Zuzany Čaputovej k novele kompetenčného zákona.

"Poslanci hnutia Slovensko sa stotožňujú s výhradami prezidentky a budú hlasovať v súlade s jej návrhom," vyhlásil Grendel.

Časť výhrad prezidentky smeruje k zmene spôsobu menovania a odvolania predsedov ŠÚ SR a ÚDZS. Zákonodarca sa podľa prezidentky nevyrovnal s požiadavkou ústavy, podľa ktorej vyšších štátnych funkcionárov menuje prezident a štátnych funkcionárov vymenúva vláda.

Poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) upozornila, že vládna koalícia bude chcieť vymeniť šéfov týchto inštitúcií, keď sa im "znepáči" nejaké ich rozhodnutie či štatistika. "Tento stav znamená, že predsedovia oboch štátnych úradov by sa stali fakticky za výkon svojej funkcie politicky zodpovední vláde," skonštatovala. Tvrdí, že je to v priamom rozpore s konceptom nezávislosti týchto úradov, ktoré nesmú podliehať vplyvu orgánov verejnej moci.

Kolíková poukázala na to, že koalícia chce zásadne meniť vysokých funkcionárov a dôvody, pre ktoré je možné ich odvolať. Súhlasí aj s výhradou prezidentky, ktorá namieta zaradenie Slovenskej informačnej služby (SIS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví medzi ústredné orgány štátnej správy. Problém má najmä so zaradením SIS medzi ústredné orgány štátnej správy. Kritizuje, že k zmene nebola riadna diskusia. "Je úplne jasné, že pri takomto prístupe nie je možné, aby SIS splnila všetky zákonné povinnosti, ktoré má mať ako ústredný orgán štátnej správy," dodala.

Zvýšená alokácia pre kultúrne fondy

Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) má mať k dispozícii 8,8 milióna eur, v dozorných komisiách Fondu na podporu umenia (FPU) i Audiovizuálneho fondu (AvF) sa má posilniť kontrolná právomoc štátu. Vyplýva to z legislatívnych návrhov, týkajúcich sa verejnoprávnych kultúrnych fondov, ktoré do Národnej rady SR predložili koaliční poslanci.

Pol miliónové zvýšenie alokácie pre FPKNM súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny, podporná činnosť FPKNM sa bude týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR. "Vzhľadom na túto zmenu sa navrhuje zvýšiť príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu, a to na sumu najmenej 8 800 000 eur," uviedli predkladatelia.

Novelizované zákony majú byť účinné od 1. júna 2024.

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Veroniky Pancurákovej.

Opozícia žiada mimoriadny výbor o riaditeľovi TANAP-u

Opozícia iniciuje mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k prípadu riaditeľa Tatranského národného parku (TANAP) Petra Olexu. Informovala o tom poslankyňa Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko) s tým, že naň pozývajú štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu.

Víta, že Olexa vyvodil zodpovednosť za svoje činy z minulosti a odstúpil. Problémom však podľa Stohlovej zostáva zaangažovanie štátneho tajomníka v celom prípade, keďže ten poveril Olexu vedením TANAP-u. "Kuffa s Olexom bývajú v Spišskom Bystrom, obaja sú tiež poľovníkmi. Považujem za veľmi nepravdepodobné, že by štátny tajomník o usvedčení z pytliactva svojho suseda nevedel. Práve táto otázka bude predmetom mimoriadneho výboru," vysvetlila poslankyňa.

Ak by sa preukázalo, že štátny tajomník o tejto skutočnosti vedel a napriek tomu poveril Olexu riadením národného parku, vyviesť zodpovednosť by mal aj Kuffa, tvrdí Stohlová. Taktiež je podľa nej relevantná aj otázka transparentnosti výberových konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok