Ukrajinský útok sa skončil skôr, ako sa začal. Rusi zmasakrovali elitných výsadkárov, odhaľuje analýza

ta3/Lenka Klobučníková
14.1.2024 06:00 , Aktualizované: 15.1.2024 09:52

Denník Wall Street Journal získal ďalšie podrobnosti, ktoré odhaľujú pozadie minuloročnej neúspešnej ukrajinskej protiofenzívy. Podľa analýzy protiútok zlyhal už v prvých hodinách. Výsadkári mali ako elitní vojaci v poslednej fáze doraziť nepriateľa, ale namiesto toho sa ocitli uprostred masakru.

Vojaci
TARS/AP

Odkryté podrobnosti o bojoch

Od začiatku ukrajinskej letnej protiofenzívy uplynulo viac ako pol roka. Až teraz sa na verejnosť dostávajú podrobnosti a dôvody, prečo dlhoočakávaná operácia Kyjeva nakoniec zlyhala.

Ešte v decembri Washington Post informoval, že Ukrajinci museli ísť Američanom na koberček, pretože nedodržali plán vypracovaný spojencami. Teraz denník Wall Street Journal pridal ďalšie informácie priamo z minuloročného bojiska.

Veľké straty Kyjeva

Ukrajinská protiofenzíva sa rozbehla v júni a júli 2023, ale kyjevskú armádu od začiatku sužovali veľké straty. Kvôli dlho odkladaným operáciám mali Rusi čas na vybudovanie obranného valu a predpokladané miesto protiofenzívy bolo zamínované. Tie sa stali jedným z hlavných problémov ukrajinských vojakov na frontovej línii.

Elitní vojaci

Potom prišli na rad výsadkári. Podobne ako ruská armáda, aj tá ukrajinská bola zložená zo skúsených a dobre vycvičených vojakov. Podľa pôvodného plánu mali výsadkári doviesť protiofenzívu do úspešného konca. Keď však na nich v auguste prišiel rad, nedostali sa do zabezpečených pozícií, ale krvavých jatkov.

Boj na kopci

Jednu z elitných jednotiek viedol kapitán Anatolij Charčenko. "Ich pôvodný cieľ, útok na kopec pri obci Verbove, bol skromný. V priebehu niekoľkých minút sa však všetko pokazilo," napísal The Wall Street Journal.

Krátko po svitaní 12. augusta sa skupina ukrajinských výsadkárov priblížila k cieľu pozdĺž stromoradia medzi poľami. Charčenkovi muži pracovali s informáciou, že akékoľvek nepriateľské bezpilotné lietadlo by ich obrana zneškodnila. Keď sa teda nad jednotkou objavila skupina dronov, vojaci ich považovali za priateľské stroje. To však bola osudová chyba.

Zhadzovanie výbušnín

"Drony začali zhadzovať výbušniny. Stromy sa triasli pod paľbou guľometov. Okolo nich vybuchovali granáty z automatických granátometov," opisuje priebeh útoku analýza.

Neskôr museli ukrajinskí vojaci sami odrážať útoky ruských vojakov. Charčenkova jednotka stratila polovicu svojich mužov. Výsadkári namiesto upevňovania pozícií získaných počas protiofenzívy museli bojovať o život. Jednotka sa preto musela stiahnuť.

Charčenkova posádka

Príbeh Charčenkovej jednotky je ďalším dielom, ktoré odhaľuje pozadie ukrajinskej protiofenzívy. Operácia, ktorá mala podľa mnohých západných expertov zvrátiť situáciu na bojisku, sa skončila tak, že pozície na fronte zostali prakticky nehybné.

"Najväčším problémom mohlo byť to, že Ukrajina nebola dostatočne vyzbrojená na to, aby prenikla cez ruskú obranu. USA a spojenci boli ochotní poskytnúť obrnenú techniku na protiofenzívu, ale už nie moderné stíhačky, ktoré sú pre západné armády kľúčové. Odvaha Ukrajincov, ako napríklad tých z roty Charčenka, ktorá priniesla víťazstvo v roku 2022, už na zakorenenú obranu nestačila," uviedol Wall Street Journal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok