Ľudia ho oslavujú ako hrdinu a poznajú jeho tvár. V Bachmute padol 22-ročný český študent Karel

ta3/Lenka Klobučníková
10.1.2024 05:00

V marci 2023 zahynul pri akcii neďaleko Bachmutu vojak dobrovoľník z Českej republiky. Dvadsaťdvaročný Karel K. študoval na jednej z pražských univerzít, ale po ruskej invázii na Ukrajinu sa rozhodol narukovať. Smrť českého občana v boji oznámilo ministerstvo zahraničných vecí už minulý rok, ale jeho meno zatiaľ zostalo kvôli otrasenej rodine v anonymite. O smutnej správe informoval portál Blesk.cz.

9643b47ec1c3b00173cd8f027736314e.jpg
Facebook/Memorial-International

Dobrovoľník v armáde

Informácia o smrti 22-ročného študenta českej národnosti sa objavila na stránke na Facebooku, ktorá funguje ako pamätník padlým medzinárodným dobrovoľníkom v ukrajinskej armáde. Karel K. mal zomrieť 18. marca, teda tri mesiace pred svojimi 23. narodeninami, uvádza webová stránka Blesk.

Utajovanie mena

Smrť českého občana potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí, ale jeho meno zostalo utajené. Desaťmesačné obdobie malo pozostalým umožniť vyrovnať sa so stratou v pokoji.

Nejasnosti okolo Karla

Zatiaľ nie je jasné, v ktorej jednotke mladý dobrovoľník slúžil. Podľa internetovej stránky denníka La Stampa slúžil v elitnej ostreľovačskej jednotke známej ako "Prízraky Bachmutu". Matka padlého však neskôr na sociálnych sieťach uviedla, že bojoval pod vlajkou 3. práporu v cudzineckej légii.

Tragédiu využili niektoré proruské spravodajské kanály na sociálnej sieti X, ktoré obvinili ukrajinské orgány z úmyselného zatajovania smrti zahraničného občana. Túto verziu však poprela matka mladého muža, ktorá uviedla, že rodina bola v septembri v meste Javoriv vybavovať jeho záležitosti. Smútiaca rodina sa s mladým mužom rozlúčila počas apríla v kostole v Novom Strašecí.

Kde študoval?

Čech má teraz meno a tvár. Karel K. študoval na gymnáziu v Novom Strašecí a úspešne zmaturoval v roku 2019. Bol aj šikovným fotografom, ktorý usporiadal verejnú výstavu svojich fotografií. Objektívom fotoaparátu rád zaznamenával každodenné činnosti či zábery z rôznych ciest. Záľubu v tomto druhu umenia zdedil po svojej babičke, ktorá pracuje ako fotografka na voľnej nohe pre Deník.cz.

Po skončení strednej školy začal študovať na vysokej škole v Prahe. To však prerušila ruská invázia na Ukrajinu. Mladík sa rozhodol dobrovoľne narukovať a odísť do bojov. Dvadsaťdvaročný študent po sebe zanechal zdrvených rodičov, mladšieho brata a starú mamu.

Nie je jediný

Nie je to prvý český vojak, ktorý padol pri obrane štátu napadnutého ruskou agresiou. Smrteľným zraneniam podľahol aj lekár známy ako Taylor, ktorý stál za projektom Fénix. Na fronte učil mnohých vojakov základy poľnej medicíny.

Pozrite si vyjadrenie analytika o tom, že Ukrajina vzdoruje lepšie ako vlani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok