Chladné počasie dáva zabrať aj bojom na Ukrajine. Drony môžu zamŕzať, ale terén bude lepší

ta3/ČTK
12.1.2024 08:49

Mrazivé teploty na Ukrajine pravdepodobne obmedzujú vojenské operácie pozdĺž frontu, dá sa ale očakávať, že pôda zamrzne a vytvorí tak priaznivejší terén pre mechanizované manévrové boje.

Ukrajina
TASR/AP

Vo svojej poslednej analýze vývoja bojov na to upozornil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Pozičné boje medzi ruskou inváznou armádou a ukrajinskými obrancami podľa neho pokračujú pozdĺž celej frontovej línie.

Teploty hlboko pod bodom mrazu

Ukrajinský príslušník brigády operujúcej pri Bachmute v stredu opísal, že teplota v noci klesá až na mínus 18 stupňov Celzia, čo "znemožňuje" personálu zostať na pozorovacích stanovištiach dlhšie ako niekoľko hodín a intenzita útokov ruskej pechoty sa v tomto sektore pravdepodobne znížila aj práve kvôli mrazu, píše ISW.

Menej útočných dronov

Inštitút upozorňuje na vyhlásenie ďalších dvoch ukrajinských vojenských činiteľov, ktorí uviedli, že Rusi používajú v posledných dňoch kvôli mrazom menej útočných dronov.

Podľa jedného z nich sa to týka územia okolo mesta Kupjansk, ktoré sa invázna armáda snaží dobyť, a podľa hovorkyne operačného veliteľstva Juh Natalje Humenukovej aj juhu krajiny. Dôvodom je podľa nej to, že bezpilotné lietadlá iránskej výroby, ktoré používajú Rusi, môžu zamrznúť.

Podmienky sa zlepšia, keď zamrzne pôda

Na to, že Ukrajina v súčasnej dobe zažíva chladné počasie, upozorňuje aj britské ministerstvo obrany, ktoré vo štvrtok vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov uviedlo, že manévrovacie schopnosti môže znižovať aj prípadný hlboký sneh. Avšak pohyb v teréne sa "takmer iste" v priebehu januára a vo februári zlepší, akonáhle zamrzne pôda, dodáva rezort.

ISW odhaduje, že ruské sily sa zrejme pokúsia udržať alebo zintenzívniť lokálne útočné operácie na celej východnej Ukrajine v snahe prevziať a udržať iniciatívu bez ohľadu na zimné počasie a terénne podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok