Slovinsko vpustilo stovky migrantov, Orbán straší miliónom ďalších

TA3 TASR SITA ČTK
21.9.2015 15:35

Slovinsko vpustilo na svoje územie väčšinu migrantov čakajúcich na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Následne ich autobusmi prepravilo do prijímacích centier. Podľa Orbána sa chcú dostať cez hranice Maďarska a Európy státisíce, dokonca milión prisťahovalcov.

Slovinsko vpustilo stovky migrantov, Orbán straší miliónom ďalších
SITA/AP

ONLINE sme ukončili

19:01 V Nemecku sa začal dvojdňový neformálny summit prezidentov 11 európskych štátov

Za zomknutie Európanov a ich porozumenie voči najslabším a prenasledovaným loboval v súvislosti so značným počtom utečencov v úvode dvojdňového stretnutia prezidentov 11 krajín na hrade Wartburg neďaleko durínskeho mesta Eisenach najvyšší nemecký predstaviteľ Joachim Gauck.

"Práve v prístupe k mnohým utečencom, ktorí prichádzajú do Európy, platí: Musíme zostať spolu, musíme spoločne pristupovať k úlohám, s ktorými sme neodvratne konfrontovaní. To je naša spoločná zodpovednosť," uviedol nemecký spolkový prezident.

Gauck súčasne pripomenul, že kresťanská láska k blížnemu by mala patriť ku koreňom sociálnej a solidárnej Európy, a dodal, že bez pozornosti k najslabším by Európa stratila svoju dušu.

Na dvojdňovom summite hláv štátov krajín skupiny Arraiolos, ktoré sa začalo v Eisenachu, sa zúčastňujú prezidenti Bulharska, Estónska, Fínska, Lotyšska, Malty, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Talianska a hostiteľského Nemecka.

18:59 Merkelová urobí všetko, aby sa problém rozdelenia utečencov vyriešil konsenzom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila, že urobí všetko pre to, aby sa problém s rozdelením utečencov vyriešil konsenzom, a nie jednoducho prehlasovaním partnerov v Európskej únii.

Ministri vnútra členských krajín EÚ sa v utorok stretnú na ďalšej diskusii o kvótach, na základe ktorých sa majú uchádzači o azyl rozdeliť po celej únii, a lídri EÚ sa zídu na summite v stredu 23. septembra. Nemecko podporuje povinné utečenecké kvóty pre každý štát únie, ale východoeurópske krajiny sa proti tomuto plánu ostro stavajú.

Merkelová vyhlásila, že "riešenie krízy nemôže prísť a ani nepríde za noc" a že bude potrebných viac takýchto stretnutí.

Nemecká kancelárka zdôraznila: "Stojí za to urobiť všetko, aby sme o takých dôležitých otázkach, akou je prerozdelenie utečencov, dokázali rozhodnúť konsenzom medzi 28 členskými štátmi, a nie kvalifikovanou väčšinou."

16:42 Maďarský parlament schválil nasadenie armády na ochranu hraníc

Maďarský parlament prijal zákon, ktorý rozšiřuje právomoci polície a armády a umožňuje zapojenie vojska do ochrany štátnych hraníc pred masovým prílevom migrantov. K schváleniu tohto opatrenia predtým poslancov naliehavo vyzval premiér Viktor Orbán.

15:18 Orbán straší miliónom utečencov, Maďari inzerujú v libanonskej tlači

Podľa Viktora Orbán sa chcú dostať cez hranice Maďarska a Európy státisíce, dokonca milión prisťahovalcov.

Maďarská vláda zároveň uverejnila v libanonských novinách inzerát, kde varuje migrantov, aby nevstupovali ilegálne na územie Maďarska.

Viac sa dozviete tu

13:38 Za prvých sedem mesiacov tohto roka požiadalo na Slovensku o azyl 122 cudzincov. uvádzajú mimovládky.

Viac sa dozviete tu:

13:20 Chorvátsko otvorilo prijímacie stredisko pre migrantov v blízkosti obce Opatovac

Otvorenie prijímacieho strediska má pomôcť zvládnuť chaotickú situáciu vyvolanú prílevom tisícov utečencov smerujúcich do západnej Európy. Od 15. septembra, keď Maďarsko uzatvorilo hranice so Srbskom, prišlo do Chorvátska približne 27.000 migrantov z krajín Blízkeho východu, Afriky a Ázie, informovali dnes úrady v Záhrebe.

Nové prijímacie centrum pri východochorvátskom Opatovci má registrovať príchodzích a organizovať ich ďalšiu prepravu. Azylanti údajne dostali prísľub, že napokon budú môcť pokračovať v ceste cez územie Maďarska alebo Slovinska.

11:54 Chorvátsko uzavrelo pre kamióny jediný fungujúci priechod so Srbskom

Belehrad tento krok okamžite odsúdil ako kontraproduktívny a  neférový, uviedla chorvátska agentúra HINA. Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom v snahe obmedziť bezprecedentný nápor migrantov smerujúcich do západnej Európy.

Otvorený zostal len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom. V noci nadnes bola však aj táto cestná tepna dočasne uzatvorená pre kamiónovú dopravu, v dôsledku čoho vznikla na srbskej strane hraníc až desaťkilometrová kolóna vozidiel.

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič tento krok odsúdil a zdôraznil, že Chorvátsko by namiesto uzatvárania hraníc malo začať okamžite riešiť utečeneckú krízu v koordinácii so svojimi susedmi. "Ak by Chorvátsko odmietlo dohodu, môžeme len dúfať, že Európa bude na to reagovať, pretože dochádza k porušovaniu medzinárodných dohovorov," vyhlásil šéf srbského rezortu vnútra.

11:10 Po sprísnení ochrany hraníc obvinila maďarská prokuratúra 116 migrantov

Po sprísnení podmienok prisťahovalectva a ochrany štátnych hraníc, ktoré v Maďarsku platia od 15. septembra, obvinila hlavná prokuratúra Čongrádskej župy už 116 migrantov z trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran. V prípade 11 osôb iniciovala prokuratúra vzatie do vyšetrovacej väzby za účasť na nepokojoch z minulej stredy na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke, informoval dnes spravodajský server Vs.hu.

Počas uplynulého víkendu iniciovala prokuratúra zrýchlený súdny proces so 45 migrantmi - 24 Afgancami, štyrmi Konžanmi, jedným Iráncom, ôsmimi Pakistancami, štyrmi Sýrčanmi, jedným Bangladéšanom, dvoma Albáncami a jedným Alžírčanom.

Všetci uvedení čelia obvineniu z nepovoleného prekročenia hraničných zábran, pričom 15 migrantov podliezlo, prípadne preliezlo plot a 30 migrantov preliezlo na maďarské územie narušenými časťami zábran.

10:36 Na Facebooku organizujú Maďari kvôli migrantom bojkot Chorvátska

Bojkot proti letnej dovolenke v Chorvátsku začala organizovať skupina Maďarov na Facebooku, napísal maďarský server Ripost.hu. Dôvodom je skutočnosť, že po uzatvorení hraníc Maďarska so Srbskom z 15. septembra začalo Chorvátsko prichádzajúcich migrantov posielať do Maďarska.

"Už tam nechodievaj na letnú dovolenku!" cituje server výzvu na sociálnej sieti a dodáva, že v tomto roku trávilo dovolenku v Chorvátsku 332.000 maďarských turistov. Pomer Maďarov dovolenkujúcich pri Jadranskom mori dosahuje osem až deväť percent všetkých turistov. Medziročne počet Maďarov navštevujúcich túto turistickú destináciu stúpol tento rok o 16,5 percenta.

Chorvátsko v sobotu uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej. "Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

10:30 Slovinsko vpustilo na svoje územie stovky migrantov čakajúcich na hraniciach

Alenka Dreniková z polície v slovinskom Novom Meste, nachádzajúcom sa neďaleko chorvátskych hraníc, uviedla, že Slovinsko počas noci vpustilo na svoje územie približne 500 migrantov. Dreniková vyhlásila, že utečenci boli dnes o 6.00 h ráno premiestnení z hraničného priechodu Harmica dvoma autobusmi do prijímacích centier vo viacerých slovinských mestách. Ďalších asi 150 migrantov stále čaká v Harmici na to, aby ich príslušné úrady previezli do Rakúska.

V priebehu noci bola premiestnená do prijímacích centier aj väčšina utečencov, ktorí v uplynulých dňoch dorazili k hraničnému priechodu Bregana. Slovinsko má podľa tamojších úradov len obmedzené možnosti umiestňovania migrantov do centier, kde ich musí registrovať predtým, než budú môcť pokračovať vo svojej ceste ďalej do Rakúska. Záhreb tým zdôvodňuje pomalé tempo vpúšťania migrantov na svoje územie.

Rakúsko z noci nadnes prijalo 250 migrantov, ktorí boli doposiaľ ubytovaní v meste Gornja Radgona neďaleko rakúskych hraníc a v meste Lendava ležiacom pri maďarských hraniciach, informoval slovinský rozhlas. Do Slovinska doposiaľ prišlo asi 3000 utečencov, o azyl sa tam však uchádzali len siedmi z nich. Zvyšní tvrdili, že chcú vo svojej ceste pokračovať ďalej do západnej Európy, väčšina preferovala Nemecko.

9:40 Maďarská polícia riešila cez víkend prípady takmer 19.000 ilegálnych migrantov

Dovedna 18.757 prípadov ilegálneho prekročenia maďarských hraníc riešila maďarská polícia od piatka do nedele. Smerom od Srbska prišlo 950 migrantov a zvyšní prekročili chorvátsko-maďarské hranice, informovalo dnes Celoštátne veliteľstvo polície.

Podľa agentúry MTI začala polícia v uplynulých 72 hodinách stíhať 11 ľudí za falšovanie úradných dokladov a troch za prevádzačstvo.
V noci nadnes na maďarské hranice z Chorvátska prichádzali autobusy s migrantmi každé štyri hodiny a celkove priviezli 800-1000 ľudí. Polícia ich odprevadila na železničnú stanicu v Barcsi.

Vlaková súprava s 15 vagónmi by podľa maďarskej verejnoprávnej televízie mala migrantov zobrať do Hegyeshalomu, ktorý leží na hraniciach s Rakúskom. Počet migrantov, ktorých Chorvátsko vlakmi a autobusmi doviezlo v uplynulých dňoch k maďarským hraniciam, už dosiahol 30.000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok