Turci a Rakúšania sa dohodli na spolupráci v boji s prevádzačmi

Turecká a rakúska vláda sa dohodli na začatí spolupráce svojich policajných zborov v boji s prevádzačmi utečencov.

Turci a Rakúšania sa dohodli na spolupráci v boji s prevádzačmi
Foto: SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

23:30 Rumunsko na svojich hraniciach so Srbskom uskutočnilo cvičenie, ktorého cieľom bolo preveriť schopnosti príslušných zložiek v reakcii na prípadný prílev migrantov zo susedných krajín.

22:56 Polícia v slovinskom meste Gornja Radgona zabránila skupine asi 350 migrantov opustiť krajinu smerom do Rakúska. Migrantom potom previezli do miestnej spoločenskej sály. Podľa rakúskej agentúry APA zhromaždení migranti začali v sále vykrikovať: "Go west! Go west!".

21:32 Jedného z účastníkov hromadnej bitky utečencov s maďarskou políciou, ktorá sa odohrala túto stredu na srbsko-maďarských hraniciach, zadržali v meste Györ na západe Maďarska. S odvolaním sa na maďarskú políciu o tom informoval webový portál Delmagyar.hu.

Zadržaný čakal v Györi spolu s asi tisíc migrantmi na prevoz do Rakúska. Migranta, ktorého totožnosť nezverejnili, obvinia nielen z účasti na kladení odporu polícii, ale aj v ilegálnom prechode cez hranicu.

20:40 Európske lode počas koordinovaných operácií pri pobreží Líbye zachránili 4343 migrantov, ktorí sa na lodiach prevádzačov vydali na plavbu cez Stredozemné more do Európy.

20:30 Turecká a rakúska vláda sa dohodli na začatí spolupráce svojich policajných zborov v boji s prevádzačmi utečencov. Informoval o tom počas svojej návštevy v Ankare rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz.

"Dohodli sme sa, že začneme rokovať o podpísaní zmluvy o koordinácii policajných zborov. Jadrom spolupráce je boj s ilegálnymi prevádzačmi a terorizmom," spresnil Kurz, ktorý v Ankare rokoval s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom a svojím rezortným kolegom Feridunom Hadim Sinirlioglom.

20:00 Protestná akcia Ľudovej strany Naše Slovensko v Gabčíkove proti umiestneniu migrantov na Slovensku sa uskutočnila bez narušenia verejného poriadku a výtržností. Polícia nemusela zasahovať.

18:52 Slovinsko za posledné dva dni zaregistrovalo asi 1500 utečencov, z ktorých približne 500 pochádza zo Sýrie a Afganistanu. Ďalších zhruba 150 prišlo z Iraku a zvyšní migranti sú z rôznych krajín Blízkeho východu, Ázie a Afriky.

18:04 Asi 30 hudobníkov sýrskeho pôvodu absolvovalo v západonemeckých Brémach generálnu skúšku na prvé vystúpenie Filharmonického orchestra sýrskych exilantov.

17:46 Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére navrhuje stanovenie pevných kvót. Po ich naplnení by Európska únia mala ďalších utečencov odmietať a umiestňovať ich do iných bezpečných regiónov sveta. Povedal to v rozhovore, ktorý priniesol týždenník Der Spiegel.

16:19 Chorvátsko jednoducho prestalo spolupracovať s Maďarskom a s Európou, keď bez registrácie začalo presúvať migrantov do Maďarska. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti to vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý dodal, že Záhreb navyše klamal, keď tvrdil, že o všetkom rokoval s Budapešťou.

"Nie je pravda, že Chorvátsko rokovalo s Budapešťou, navyše pritom narušilo suverenitu Maďarska tým, že poslalo cez hranice vlak," citovala Szijjártóa tlačová agentúra MTI.

16:12 Maďarsko by mohlo zablokovať vstup Chorvátska do schengenskej zóny, ak nebude Záhreb brániť vonkajšie hranice Európskej únie, povedal poradca premiéra Viktora Orbána Antal Rogán.

14:56 Autobusy zo Záhrebu privážajú na maďarské hranice tisíce migrantov

Tisíce migrantov privážajú postupne autobusy z Chorvátska na maďarský diaľničný hraničný priechod Letenye-Goričan. Do dnešného rána priviezlo 55 autobusov takmer 3000 migrantov, v priebehu dopoludnia prišlo zo Záhrebu osem autobusov.

Na hraničnom priechode je množstvo maďarských policajtov. V okolí priechodu umiestnili maďarské orgány mobilné toalety a odpadkové koše.

Autobusy prichádzajú aj z chorvátskej obce Tovarnik, ktorá leží pri hraniciach so Srbskom, kde sa podľa odhadov nachádza ďalších 5000 migrantov. Z chorvátsko-maďarskej hranice migranti pokračujú autobusmi cez Maďarsko smerom do Rakúska.

14:32 Fínsko obnovilo kontroly na pozemnej hranici so Švédskom v obave z utečencov

Fínsko od dnešného dňa zaviedlo kontroly na svojej pozemnej hranici so Švédskom na severe krajiny, pretože do severofínskeho mesta Tornio prichádza zo Švédska množstvo uchádzačov o azyl.

"Odteraz bude ľudí prekračujúcich hranicu v Torniu kontrolovať polícia," citovala z vyhlásenia fínskeho ministerstva vnútra. Podľa ministerstva nebudú môcť žiadatelia o azyl pokračovať z Tornia ďalej do Fínska bez toho, aby sa zaregistrovali ako uchádzači o azyl.

"Situácia na severe je nekontrolovateľná. Ľudia odtiaľ pokračovali na ktorúkoľvek policajnú stanicu vo Fínsku," povedal online vydaniu denníka Helsingin Sanomat Paivi Nerg z ministerstva. Podľa verejnoprávneho rozhlasu a televízie YLE demonštrovala na hraniciach v Torniu asi stovka Fínov za uzavretie hraníc.

14:27 Rodičia sýrskych detí odmietli ich liečenie v Česku, chcú do USA

Česká republika ponúkla liečenie v pražskej nemocnici Motol 11 sýrskym deťom a azyl ich rodinám, 10 z nich však odmietlo. Denníku Právo to potvrdil minister vnútra Milan Chovanec s tým, že do Česka tak v najbližších týždňoch zo sýrskych utečeneckých táborov v Jordánsku pricestuje jediná rodina. Zvyšným údajne vysoký komisár OSN pre utečencov sľúbil liečenie v Spojených štátoch. "Do Českej republiky zatiaľ nechcú," citovali Novinky.cz ministra.

Podľa Chovanca dieťa, s ktorým rodina pricestuje, má "akútnu srdcovú chorobu" a potrebuje súrne operáciu. Riaditeľ nemocnice Motol Miloslav Ludvík Právu povedal, že "situácia sa vyvíja každým dňom".

Tím lekárov a bezpečnostných zložiek vybral po odmietnutí uvedených rodín v táboroch v Jordánsku ďalšie detí. Nie je však isté, či naozaj pricestujú. "Môžu si to rozmyslieť," uviedol Ludvík.

13:49 Maďari povolali na hranice s Chorvátskom aj armádne Humvee


13:16 Chorváti žiadajú Úniu o pomoc, donútili Maďarov k prijímaniu utečencov

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požaduje od Európskej únie uistenie, že pomôže jej malej krajine vyrovnať sa so súčasným prílevom migrantov. V rozhovore s americkou tlačovou agentúrou Associated Press uviedla, že jej štát so 4,2 miliónmi obyvateľov musí byť realistický ohľadne toho, čo dokáže a čo môže on sám urobiť s tisíckami ľudí utekajúcich z oblastí Blízkeho východu a Afriky, sužovaných vojnovými konfliktami a chudobou.

Migranti a utečenci sa snažia prejsť cez Chorvátsko v nádeji, že nájdu azyl v bohatých západných štátoch, ako je Nemecko. "Musíme zastaviť ten príval, musíme od Európskej únie dostať uistenie, čo sa stane s tými ľuďmi, čo sú už v Chorvátsku, a s tými, čo sa ešte len chystajú cez Chorvátsko onedlho prejsť," povedala pre AP chorvátska prezidentka.

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič sa medzitým vyjadril, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať. "Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

13:10 Maďarsko povoláva zálohy, dokončilo výstavbu plota na hraniciach s Chorvátskom

Maďarský minister obrany Csaba Hende povolal armádne zálohy na pomoc pri zvládaní vlny utečencov. Rezervisti nahradia v posádkach vojakov uvoľnených na ochranu hranic, nasadení ale vraj môžu byť aj na "iné úlohy".

O pláne použiť ozbrojené sily k ostrahe maďarských hraníc informovala vláda začiatkom septembra. O zmene branného zákona jedná maďarský parlament, podľa médií by jednotky mohli byť na hraniciach nasadené na budúci týždeň.

Budapešť rovnako oznámila, že dokončila výstavbu plota na hraniciach s Chorvátskom. Zábrany z ostnatého drôtu vztýčili na úseku hraníc dlhom 41 kilometrov, oznámil hovorca ministerstva obrany. Zvyšných 330 kilometrov maďarsko-chorvátskej hranice tvorí rieka Dráva, ktorá je pre utečencov ťažko prekonateľná.

12:15 Počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka z Rakúska sa znižuje

Z Rakúska do Nemecka prešlo 18.9. 2000 utečencov, čo je o 1700 menej ako deň predtým. Oznámila to nemecká polícia. Už druhý deň po sebe sa tak výrazne znížil počet utečencov, ktorí rakúsko-nemeckú hranicu prekračujú. Polícia počíta s príchodom ďalších utečencov, vlaky s nimi však bude odkláňať od Mníchova pre začiatok pivného festivalu Oktoberfest.

Na mníchovskej hlavnej stanici však vznikli dva koridory, ktoré majú oddeliť návštevníkov Oktoberfestu od utečencov. Bavorské úrady tak chcú zabrániť vzniku možných konfliktov.


12:07 Maďarská polícia zrušila stíhanie troch zahraničných novinárov vrátane Slovenky

Segedínska okresná prokuratúra iniciovala uvalenie vyšetrovacej väzby na 11 podozrivých kvôli nepokojom migrantov, ktoré vypukli na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke. Celkovo začali stíhať v tejto súvislosti 18 ľudí, z nich v prípade troch zahraničných novinárov - vrátane Slovenky - polícia zrušila vyšetrovanie.

Hovorca hlavnej prokuratúry Čongrádskej župy Ferenc Szanka spresnil, že prokuratúra v rámci trestného stíhania za účasť na masových nepokojoch a ilegálne prekročenie hraničných zábran iniciovala vyšetrovaciu väzbu voči šiestim podozrivým; na piatich podozrivých by mal súd uvaliť domácu väzbu, čo by v prípade migrantov znamenalo zberný tábor.

Dodal, že v prípade jedného zadržaného muža sa vynorilo podozrenie z viacerých vážnejších trestných činov, ktoré by malo objasniť prebiehajúce vyšetrovanie.

10:43 Tri štvrtiny utečencov trpia psychickými problémami

Takmer tri štvrtiny utečencov prichádzajúcich do Nemecka trpí psychickými problémami pre udalosti ktoré prežili v krajine pôvodu a na úteku. Podľa Spolkovej komory psychoterapeutov pritom môžu utečenci len zriedka podstúpiť odborné vyšetrenie, pretože psychoterapia nepatrí medzi lakársku starostlivosť, na ktorú majú po príchode do krajiny nárok.

"Zhruba 70 percent utečencov, ktorí sú v Nemecku očakávaní, boli svedkami násilia. Viac ako polovica s ním má osobnú skúsenosť, veľa ich bolo mučených. Okrem vojnových udalostí v krajinách pôvodu hrajú rolu tiež traumatické udalosti na úteku," povedala denníku Rheinische Post Theresa Ungerová z BPtK.

Podľa psychoterapeutov trpia utečenci nespavosťou alebo nočnými morami, veľkej časti z nich sa traumatické udalosti stále vracajú. Utečenci taktiež trpia depresiami, pretože boli svedkami smrti svojich blízkych, u časti z nich je aj riziko samovraždy.


10:35 Maďarský minister obrany nariadil povolanie záloh

Povolanie časti dobrovoľných záložných vojakov nariadil z dôvodu masovej migrácie maďarský minister obrany István Simicskó na návrh náčelníka generálneho štábu Tibora Benköa.

Povolaní vojaci budú plniť v kasárňach úlohy tých príslušníkov ozbrojených síl, ktorí už dlhšiu dobu chránia zábrany na srbsko-maďarských hraniciach; prípadne sa zúčastnia cvičenia Severoatlantickej aliancie Brave Warrior.

9:22 Pri hraničnom priechode Berg ubytovali prvých utečencov

Pri rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg v blízkosti Bratislavy sú už ubytovaní prví utečenci. Tí pofajčievajú pred kontajnerovými domčekmi, alebo sa hrajú na mobilných telefónoch. Areál je oplotený len z jednej strany, od cesty. Od cyklochodníka spájajúceho Slovensko s Rakúskom je priestor voľne dostupný. Utečencov stráži súkromná bezpečnostná služba.

Kontajnerové domčeky pre utečencov v Rakúsku pri hraničnom priechode Berg umiestnili v auguste. Majú v nich bývať len žiadatelia o azyl. Ak by prekročili slovenskú hranicu, stratili by možnosť o azyl v Rakúsku požiadať. Pomoc utečencom organizuje časť Dolné Rakúsko v spolupráci so súkromnou organizáciou. V Bergu s vybudovaním utečeneckého tábora súhlasila obecná rada. V tábore by mali byť ubytovaní najmä ľudia utekajúci z vojnových oblastí. Najmenej tretinu z nich by mali tvoriť rodiny, zvyšok jednotlivci.


8:22 Hraničnými priechodmi z Maďarska do Rakúska prechádza ďalšia vlna utečencov

Približne tisíc utečencov prišlo počas noci k hraničnému priechodu medzi Maďarskom a Rakúskom pri obci Heiligenkreuz im Lafnitztal v južnej časti rakúskej spolkovej krajiny Burgenland, odkiaľ ich odvážali autobusmi do Viedne a Grazu.

Rakúske bezpečnostné zložky očakávajú, že hraničným priechodom Heiligenkreuz dnes prejde "niekoľko tisíc" utečencov. Ďalších približne tisíc utečencov by malo v najbližších hodinách využiť priechod Nickelsdorf v severnej časti Burgenlandu. Rakúske orgány zabezpečujú ich presun autobusmi k viedenskému Západnému nádražiu.

8:12 Tusk vyzýva členské štáty na podporu Sýrčanov prostredníctvom Svetového potravinového programu

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk pred samitom so zameraním na migračnú krízu vyzval členské štáty EÚ, aby prispeli na činnosť Svetového potravinového programu, ktorý poskytuje pomoc obyvateľom Sýrie zmietanej občianskou vojnou a utečencom v susedných krajinách.

Šéf orgánu združujúceho hlavy štátov a vlád EÚ v pozvánke na mimoriadny samit, ktorý sa uskutoční v Bruseli, poukazuje na dramatickú situáciu v Sýrii a okolitých štátoch, kde je odkázaných na potravinovú pomoc 11 miliónov ľudí. "Chcel by som apelovať na vás všetkých, aby ste nečakali až do nášho stretnutia," uvádza sa v Tuskovom pozývacom liste, ktorý zverejnila Európska rada.

Tusk jednotlivým členom EÚ pripomína, že WFP pre nedostatok financií musel výrazne obmedziť potravinovú pomoc pre utečencov zo Sýrie. Finančná podpora WFP a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov má byť jednou z tém nadchádzajúceho samitu EÚ.

8:06 Slovinská polícia zasiahla slzotvorným plynom proti zhruba 500 utečencom, ktorí sa pokúsili preniknúť do krajiny cez hranice z Chorvátska

Utečenci, podporovaní chorvátskymi a slovinskými aktivistami, sa zhromaždili pri chorvátskom meste Harmica a snažili sa prerazit kordón asi 50 policajtov. Asi po hodine sa poriadková polícia rozhodla vyriešiť napätú situáciu použitím slzotvorného plynu proti utečencom, medzi ktorými boli aj deti.

8:00 Juncker ponúkol Chorvátsku pomoc s prílevom utečencov

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v súvislosti s vývojom utečeneckej krízy v Európe telefonicky spojil s chorvátskym premiérom Zoranom Milanovičom, pričom ponúkol Záhrebu technickú a logistickú podporu pri zvládaní náporu migrantov na svojich hraniciach. Za pár dní prišlo na územie Chorvátska už viac ako 17.000 migrantov po tom, ako Maďarsko sprísnilo režim na svojej hranici so Srbskom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok