Budapešť obhajuje svoj postup s utečencami, Nemecko ruší plány na znižovanie daní

TA3 TASR SITA
20.9.2015 19:11

Medzi Budapešťou a Bukurešťou pokračovala ostrá diplomatická prestrelka. Tú vyvolal maďarský plán na vybudovanie plota na hraniciach medzi oboma krajinami. Maďarsko a Srbsko po takmer týždni znovu otvorili hraničný priechod Röszke-Horgoš.

Budapešť obhajuje svoj postup s utečencami, Nemecko ruší plány na znižovanie daní
SITA/AP

ONLINE sme ukončili

22:35 Financial Times: Nový návrh dohody EÚ o utečencoch nepočíta s kvótami

Povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ možno nebudú. Podľa blogu novín Financial Times s nimi totiž nepočítá aktuálny návrh dohody pre utorkové jednanie ministrov vnútra členských krajín EÚ, na ktorom pracujú vyjednávači. Počet prijatých utečencov by si podľa tohoto textu stanovovali jednotlivé štáty sami.

V najnovšom návrhu nie sú podľa Financial Times zmienené žiadne počty migrantov, ktoré by členské krajiny mali prijať z preťažených štátov. Návrh tak vychádza vstriec Česku, Slovensku, Poľsku či pobaltským štátom, ktoré sa proti kvótam ostro stavajú už od začiatku.

22:29 Poľsko prijme iba symbolický počet utečencov

Poľská premiérka Ewa Kopaczová povedala, že Poľsko prijme iba symbolický počet utečencov, oveľa menej, ako keď v 90. rokoch prijalo vyše 80.000 Čečencov.

V oznámení, ktoré urobila pred mimoriadnym summitom EÚ k migračnej kríze, plánovaným na stredu, Kopaczová zopakovala, že Poľsko prijme iba utečencov a neprijme ekonomických migrantov.

"Môžem dnes povedať, že ich nebude príliš veľa. Rozhodne oveľa menej ako v 90. rokoch, kedy Poľsko prijala vyše 80.000 utečencov z Čečenska," povedala premiérka vo vysielaní verejnoprávnej televízie.

"Počet utečencov, ktorých by sme prijali, je symbolický, predstavuje iba malú časť celku," dodala.

Kopaczová sa skoršie v septembri vyjadrila, že Poľsko zvažuje zvýšenie počtu migrantov, ktorých je ochotné prijať, z pôvodne deklarovaných 2000.

22:28 Rumunsko buduje pri srbských hraniciach dočasné utečenecké tábory

Rumunské úrady dali vybudovať v blízkosti hraníc so Srbskom dva dočasné utečenecké tábory. Ide o súčasť snáh Rumunska pripraviť sa na možný prílev migrantov, informovalo tamojšie ministerstvo vnútra.

Tábory sa nachádzajú v blízkosti dedín Lunga a Stamora Moravita v okrese Timiš. Úradníci sa tam pripravili na viacero administratívnych úkonov.

Rumunsko je síce členom EÚ, ale nepatrí do schengenského priestoru. Štáty na juhovýchode Európy v posledných dňoch zápasia s prílevom tisícov migrantov unikajúcich do prosperujúcejšej Európy pred vojnou či chudobou vo svojej vlasti.

20:53 Segedínsky súd vyniesol 23 rozsudkov za narušenie hraníc

Segedínsky okresný súd vyniesol 23 rozsudkov za trestný čin ilegálneho prekročenia štátnych hraníc, informovala o tom hovorkyňa segedínskeho tribunálu Erika Juhászová Prágaiová. Narušenie hraníc je v Maďarsku trestným činom od 15. septembra.

Súd odsúdil 11 obvinených na vyhostenie z územia Maďarska na jeden rok, 12 obvinených na vyhostenie na dva roky. Medzi vyhostenými bolo 15 Afgancov, siedmi Pakistanci a jeden o sebe tvrdil, že je občanom Iránu.

Všetky rozsudky nadobudli právoplatnosť, ani jeden z odsúdených nežiadal, aby mu rozsudok preložený ústne tlmočníkom doručili aj písomne v materinskom jazyku.

V troch prípadoch zrýchlených konaní iniciovaných prokuratúrou súd nevyniesol rozsudok, v dvoch prípadoch súd odročil pojednávanie a v jednom prípade vrátil spisy prokuratúre, pretože obvinený, ktorý sa obhajoval na slobode, sa nedostavil na pojednávanie.

19:00 USA sú pripravené prijať viac utečencov

Americký minister zahraničných vecí John Kerry po rokovaní v Berlíne povedal, že USA výrazne zvýšia počet utečencov, ktorých sú ochotné prijať v najbližších dvoch rokoch. Na budúci rok prijmú o 15.000 utečencov z celého sveta viac - spolu 85.000 a v roku 2017 až 100.000.

Kerryho poradcovia uviedli, že mnohí, ale nie všetci, z navýšeného počtu budú utečenci zo Sýrie. Utečencov USA prevezmú od OSN a po preverení ministerstvom vnútornej bezpečnosti ich usídlia po celej krajine.

Kerry zverejnil túto informáciu po stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom, s ktorým rokoval o masovom úteku Sýrčanov pred občianskou vojnou v ich krajine.

16:15 Medzi irackými migrantmi utekajúcimi pred IS do Európy sú aj policajti a vojaci

Za posledné tri mesiac z Iraku pred vojnou a nestabilitou ušlo viac ako 50.000 ľudí, vyplýva zo štatistiky OSN. Znepokojenie vyvoláva fakt, že k civilistom vydávajúcim sa na cestu do Európy sa pridávajú aj príslušníci irackej armády.

S týmto znepokojením súvisia obavy z nedostatočnej súdržnosti irackých ozbrojených síl, ktoré od Západu prebrali zodpovednosť za krajinu a vedú aj boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Podľa bilancie OSN vychádzajúcej z rozhovorov s migrantmi alebo komunikácie na sociálnych sieťach vyplýva, že pre odchod z Iraku sa rozhodli alebo ho zvažujú príslušníci irackej národnej armády, polície, jednotiek osobitného určenia, ako aj členovia šiitských milícií či kurdských polovojenských oddielov.

Neschopnosť armády udržať si svojich vojakov podkopáva morálku vojakov, ktorí tento rok už najmenej dvakrát utrpeli zdrvujúcu porážku zo strany IS. Marí to aj úsilie zastaviť postup IS silami Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorú by mali podporiť Američanmi vycvičení a vyzbrojení irackí vojaci.

14:23 Srbsko-maďarský priechod Röszke-Horgoš je znovu otvorený

Maďarsko a Srbsko po takmer týždni znovu otvorili hraničný priechod Röszke-Horgoš. jeho uzavretie malo zabrániť prieniku migrantov do EÚ. Na znovuotvorení hraničného priechodu sa dohodli ministri vnútra oboch krajín Sándor Pintér a Nebojša Stefanovič, ktorí konštatovali upokojenie situácie súvisiacej s migrantmi.

Šéf maďarského rezortu vnútra Pintér pred novinármi uviedol, že hraničný priechod na diaľnici M5 medzi maďarským mestom Röszke a srbským Horgošom je pre automobilovú dopravu znovu otvorený. Autá sa budú musieť podrobiť kontrolám, informuje agentúra AP.

Hraničný priechod bol tento týždeň dejiskom masovej bitky medzi migrantmi, ktorí sa chceli dostať do Maďarska, a maďarskou políciou snažiacou sa im v tom zabrániť.

Srbsko-maďarské vzťahy skomplikovalo rozhodnutie Budapešti postaviť pozdĺž spoločných hraníc plot so žiletkovým ostnatým drôtom, aby tak Maďarsko udržalo migrantov mimo svojho územia. Pintér však dnes uviedol, že napätie vo vzťahoch so Srbskom sa čiastočne uvoľnilo po tom, čo sa so srbským rezortným kolegom dohodli, ako spoločne riešiť túto mimoriadnu situáciu.

12:40 Spolkový kriminálny úrad prešetruje jedného z migrantov

Nemecký Spolkový kriminálny úrad začal prešetrovať prípad utečenca zo Sýrie nachádzajúceho sa v Nemecku, ktorý je podozrivý z účasti na bojových operáciách na strane extrémistickej organizácie islamský štát, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšie vydanie nedeľníka Welt am Sonntag.

Muž sa momentálne nachádza v azylovom dome v Brandenbursku. Pred niekoľkými týždňami sa údajne ostatným utečencom zveril, že bol príslušníkom oddielov IS. Tvrdil, že v mene IS zabíjal. Jeden z utečencov jeho priznanie tajne nahral mobilným telefónom a práve tento záznam poslúžil BKA ako podnet pre začatie vyšetrovania.

Napriek tomuto prípadu BKA zatiaľ nevidí dôvod na obavy, že paralelne s príchodom migrantov do Európy dochádza aj k systematickému prieniku islamistických teroristov na územie Nemecka. Nemecké tajné služby už preverili mnohé informácie, že radikáli sa pod pláštikom utečencov predsa len pokúšajú dostať do krajiny.

BKA už analyzovala desiatky fotografií predpokladaných príslušníkov IS zo sociálnych sietí, ktorí už údajne ako utečenci prenikli na územie Nemecka. Mnohé snímky sa už ukázali ako falošné alebo fotomontáže.

12:10 Schäuble vraj pre imigračnú krízu plánuje výdavkové škrty

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble plánuje nové úsporné opatrenia s cieľom získať zdroje na financovanie súčasnej imigračnej vlny. Informoval o tom týždenník Der Spiegel. Dodatočné výdavkové škrty v sume 2 mld. eur majú byť súčasťou budúcoročného rozpočtu.

Týždenník svoje zdroje neidentifikoval a hovorca ministerstva financií odmietol medializované informácie komentovať. Na pomoc samosprávam, ktoré čelia rekordnému náporu imigrantov, už nemecká vláda vyčlenila 500 mil. eur. Nemecko by malo tento rok prijať zhruba 800 tis. nových imigrantov, čo predstavuje štvornásobok vlaňajšej úrovne.

9:00 Bulharsko uzavrelo hranice, aby bránilo prílevu migrantov

Bulharsko uzavrelo svoje hranice pred ilegálnymi migrantmi. Podľa spravodajského portálu OFFNews.bg o tom v Sozopole informoval bulharský premiér Bojko Borisov. Spresnil, že cez hranice bude možné prejsť len v súlade so zákonom.

Počas vystúpenia v Sozopole Borisov ďalej uviedol, že vedenie Bulharska je v kontakte s tureckou políciou, ktorá migrantov udržiava vo vzdialenosti asi 40 kilometrov od turecko-bulharských hraníc. Bulharský prezident Rosen Plevneliev pre televíziu Europa uviedol, že členské štáty EÚ sú v istých otázkach slabé, izolované a veľmi neefektívne.  Upozornil, že utečeneckú krízu nemožno vyriešiť, ak skupiny migrantov prenikajú cez "pootvorené hranice a železničné stanice".

Podľa Plevnelieva situácia s utečencami ukazuje, ako "veľmi sme sa odchýlili od hodnôt zakladateľov EÚ". Pripomenul, že Európska únia "povstala z popola ničivej vojny", ale "nie kvôli inštitúciám v Bruseli alebo bojom o eurofondy".

Bulharsko je členom Európskej únie, nie však schengenského priestoru. Od začiatku tohto roka preniklo na územie EÚ takmer 500.000 migrantov, pričom každý deň prichádzajú ďalší. Európska únia už deklarovala, že súčasná utečenecká kríza je najväčšou od skončenia druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok