Frešo je na Mitríka hrdý, podľa Fica je čistý ako božie oko

TASR SITA
20.5.2015 14:30

Novým šéfom NKÚ sa stal Karol Mitrík, ktorého navrhol Pavol Frešo. Premiér Fico kritizoval opozíciu, nezvolenie Maroša Žilinku označil za jej prehru. Pavol Frešo je však hrdý, že navrhol takého dobrého kandidáta.

Frešo je na Mitríka hrdý, podľa Fica je čistý ako božie oko
Pavol Frešo Robert Fico (SITA/Marián Peiger)

Prehra opozície

Voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu ukázala, v akom stave je opozícia, vyhlásil premiér Robert Fico. Národná rada zvolila v tajnej voľbe za šéfa NKÚ Karola Mitríka, ktorého navrhol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Premiér poukázal na to, že Maroš Žilinka, pod ktorého návrhom na kandidatúru bolo podpísaných 60 opozičných poslancov, získal 54 hlasov. „Opozícia je v dezolátnom stave, je to jej veľká prehra,“ zdôraznil. Nie sú schopní zaktivizovať sa, prísť na hlasovanie a garantovať hlasy tých, ktorí sa pod návrh podpísali, dodal.

Špekulácie Fico odmieta

Premiér odmietol akékoľvek špekulácie, že by Karol Mitrík nebol opozičným kandidátom. Navrhol ho predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, zakladal KDH, SDKÚ, bol šéfom SIS za vlády Ivety Radičovej, ktorá o ňom povedala, že má chrbtovú kosť. "Kto je teda opozičnejší?" spýtal sa Fico. „Je to kandidát opozície, čistý ako božie oko, nepoznám čistejšieho opozičného kandidáta,“ vyhlásil.

Fico zároveň uviedol, že ako predseda strany sa nezúčastnil na žiadnych rokovaniach o podpore pre jednotlivých kandidátov. V strane ale diskutovali. Bez hlasov Smeru by nebolo možno zvoliť nové vedenie úradu. „Nevolili sme nejaký budzogáň opozície, volili sme piateho najvyššieho ústavného činiteľa v krajine a ten musí spĺňať určité kritéria, ktoré stanovujú príslušné predpisy,“ dodal premiér.

Frešo vylúčil odmenu

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo je hrdý, že navrhol Karola Mitríka za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu a ten napokon so ziskom 82 hlasov zvíťazil v tajnej voľbe šéfa NKÚ. "Karol Mitrík je šéf NKÚ, na ktorého môžeme byť hrdí. Jasné, že som hrdý, že som navrhol takéhoto dobrého kandidáta," povedal po vyhlásení výsledkov hlasovania Frešo. Nejde špekulovať o tom, či Mitríka volil iba Smer, alebo získal aj opozičné hlasy.

Frešo nemá zlý pocit z toho, že na čele NKÚ bude Mitrík. Toho považuje naďalej za najlepšieho kandidáta. Odmieta tvrdenie, že jeho nomináciou splnil želanie Smeru. "Navrhoval som ho ako opozičný poslanec," povedal.

Premiér Robert Fico v minulosti Mitríka označil za dobrého možného kandidáta. Frešo trvá na tom, že pri nominácii nehralo toto premiérovo vyjadrenie žiadnu rolu. "To nebola moja motivácia," vyhlásil s tým, že za návrh nedostal ani odmenu od Smeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok