Opozícia: Voľba šéfa NKÚ bola divadlo, Smer si zvolil vlastného

TA3 SITA TASR
20.5.2015 13:35

Predstavitelia opozičných strán podrobili voľbu šéfa NKÚ tvrdej kritike. Smer totiž napokon nepodporil spoločného kandidáta väčšiny opozície, ale hlasmi podporil kandidáta Pavla Freša, bývalého šéfa SIS Karola Mitríka.

Opozícia: Voľba šéfa NKÚ bola divadlo, Smer si zvolil vlastného
SITA

Beblavý: Našiel sa niekto slabý, či kúpiteľný

Úrad NKÚ bude ďalších sedem rokov "vykastrovaný", vyhlásil nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý, ktorý síce podporoval opozičného kandidáta Maroša Žilinku, v tajnej voľbe však nehlasoval.      

"Stalo sa to, že Smer túto voľbu zneužil na zvolenie svojho kandidáta," zdôraznil. Karola Mitríka podľa Beblavého vnucovali predstavitelia Smeru opozícii od roku 2012. Premiér Robert Fico ho označil za vhodného možného kandidáta.  

"Teraz sa našiel niekto taký slabý alebo kúpiteľný ako pán Frešo, ktorý bol ochotný ho aj navrhnúť. A Smer to okamžite využil a tohto kandidáta zvolil," opísal Beblavý. Považuje to za príklad "takej špinavej a starej politiky, ktorú treba vymiesť z tohto parlamentu".

Jurinová hovorí o divadle

Voľba šéfa NKÚ bola podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej zase len divadlom, ktorým Robert Fico zabával slovenský ľud a odvádzal pozornosť od problémov, ktorým čelí jeho vláda. To, že bol zvolený Karol Mitrík, svedčí o tom, že korupčné podhubie sa tiahne napriek celým politickým spektrom.

„Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a SMER-u ide,“ povedala Jurinová.

„Na druhej strane som na nich však možno zbytočne prísna. Post predsedu NKÚ by mal patriť opozícií. Robert Fico pravdepodobne počíta s tým, že po blížiacich sa parlamentných voľbách v opozícií aj bude, preto si už prezieravo zvolil svojho kandidáta. Za takéto starostlivé a dlhodobé plánovanie mu môžeme len zagratulovať,“ vyhlásila Jurinová.

Bugár: Bol len jeden kandidát opozície

Smer si podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zvolil vlastného kandidáta na predsedu NKÚ. Vo voľbe bol podľa neho len jeden opozičný kandidát – Maroš Žilinka a dvaja kandidáti Smeru, ktorých im nanominovali poslanci Pavol Frešo, Štefan Kuffa a Marián Kvasnička. „Smer si zvolil svojho kandidáta, takže vládu strany Smer bude „kontrolovať“ kandidát strany Smer. Touto voľbou strana Smer taktiež poprela všetky predchádzajúce sľuby o tom, že zvolí kandidáta, na ktorom sa zhodne podstatná časť opozície,“ vyhlásil Bugár.

Bugár podotkol, že na kandidátovi Žilinkovi sa zhodla celá opozícia okrem trojice poslancov, ale Smer si aj tak zvolil svojho kandidáta. „To len potvrdilo skutočnosť, že Smer nikdy nemal reálny záujem umožniť kontrolu vlády a zvoliť kandidáta opozície na tento post,“ dodal Bugár.

Skok: Ovládli aj posledný kontrolný úrad

Podľa Ľubomíra Galka zo SaS nemá premiér a jeho strana záujem na tom, aby bol v NKÚ kandidát, ktorý by túto pozíciu vykonával razantne a zodpovedne.      

"Smer do kontrolných orgánov presadzuje len ľudí, ktorí nemajú záujem bojovať proti korupcii," vyhlásil nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Mitrík bol podľa neho zvolený pre to, že Smer-SD chce na čele NKÚ človeka, ktorý bude najmenej dôrazný pri vyšetrovaní, poznamenal.       

Nezaradený poslanec a líder strany SKOK Juraj Miškov považuje zvolenie Mitríka za škandalózne. "Strana Smer ovládla aj posledný úrad v krajine, ktorého úlohou je kontrolovať vládu. Zároveň tým porušila dlhoročnú parlamentnú tradíciu, podľa ktorej patril výkon kontroly a post predsedu NKÚ opozícii. Smer tým dokončil demontáž demokratického systému," povedal Miškov.

V minulosti šéfom SIS, teraz na čele NKÚ

Predsedom Najvyššieho kontrolného úradu sa stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajných voľbách, keď ho podporilo 82 zo 142 prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca za SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament doteraz nevedel zvoliť jeho nástupcu, zostával na čele úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok