NKÚ má nového predsedu: Smer podporil bývalého šéfa tajnej služby

TA3 SITA TASR
20.5.2015 13:24

Najvyšší kontrolný úrad má po vyše troch rokoch nového šéfa. Stal sa ním bývalý šéf SIS Karol Mitrík, ktorého navrhol Pavol Frešo. Mitrík získal 82 hlasov, podporila ho teda aj časť Smeru.

Mitríkovho najväčšieho konkurenta Maroša Žilinku, ktorého podporovala veľká časť opozície, podporilo 54 poslancov. Henrietu Crkoňovú podporilo 5 poslancov. Ján Jasovský, ktorý viedol úrad doteraz, nadsluhuje už viac ako tri roky. Bol pritom nominantom už neexistujúcej HZDS.

Pod Žilinku sa podpísali šesťdesiati

Rozprava o kandidátoch na post šéfa NKÚ trvala v utorok necelých sedem hodín. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.

Opozičný či vládny kandidát?

Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Nedávno uviedol, že všetci traja kandidáti sú čisto opoziční a opozičnejšieho ako Mitríka si ani nevie predstaviť.

"Opozičný kandidát môže byť len ten, ktorý by vyhral v hypotetickej voľbe, v ktorej by volila len opozícia. A ním je Maroš Žilinka, o tom nieto pochýb.  A ak Smer zvolí iného, tak zvolí svojho, a nie opozičného kandidáta. To je jednoznačné," vyhlásil Ľudovít Kaník z SDKÚ v závere utorňajšieho rokovania.

Premiér Fico prisľúbil opozícii post šéfa NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom.

Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom. Z volieb ho však stiahlo.

V lete 2014 sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament doteraz nevedel zvoliť jeho nástupcu, zostával na čele úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok