Diskusia k šéfovi NKÚ trvala takmer sedem hodín

TA3 TASR SITA
20.5.2015 06:43

Diskusia k voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu v parlamente trvala necelých sedem hodín, začala sa o 14:00, skončila sa o 20:30. Vystúpilo v nej 15 poslancov. Voľba predsedu sa uskutoční o 11:00.

Traja kandidáti

Za predsedu úradu bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Poslanec za SDKÚ Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička a Štefan Kuffa nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.

Martvoň: Opozícia sú aj neparlamentné strany

"Slovensko si zaslúži viac zodpovednosti s nakladaním majetku štátu. Predkladáme návrh, ktorý reprezentuje drvivú väčšinu opozície. Maroš Žilinka reprezentuje jediného, skutočne opozičného kandidáta," vyhlásil Figeľ. Poukázal na kvality a odbornosť prokurátora Žilinku aj na to, že niekoľkokrát získal previerku na prísne tajné.

"Nie je pravda, že reprezentuje drvivú väčšinu. Opozícia sú aj strany, ktoré nie sú v parlamente," oponoval Anton Martvoň zo Smeru s tým, že opozícia dala do voľby toľko kandidátov, že v Smere si nevedia vybrať.

Poukázal, že za Žilinkom nestojí napríklad SMK či dokonca SDKÚ. Ľudovít Kaník Žilinku podporuje, jeho stranícky šéf a druhý posledný poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo nie. "Beriem to tak, že šéfom strany je pán Frešo, ktorý má vlastného kandidáta, a názor pána Freša je názor SDKÚ," povedal Martvoň.

Nezaradení vyzvali k stiahnutiu dvoch nominácií

Nezaradení poslanci NR SR Daniel Krajcer, Juraj Miškov a Martin Chren, združení v strane Skok, vyzvali Pavla Freša, Mariána Kvasničku a Štefana Kuffu, aby stiahli nominácie Karola Mitríka a Henriety Crkoňovej na post šéfa NKÚ. Vyhlásil to Krajcer s tým, že naplánovaná voľba predsedu úradu je hanbou slovenskej politiky.

Krajcer nazval Freša "nielen hrobárom, ale aj patológom SDKÚ, strany, ktorú mnohí z nás v minulosti aspoň raz volili". Kvasničku a Kuffu zase označil za naivných. "Ak nestiahnu svojich nominantov, podľa nás je vhodné, aby KDH stiahlo Maroša Žilinku a nevystavovalo ho tejto hanbe.

Pravica zlyháva, lebo podľa neho vytvára Smeru alibi. "V minulosti tiež nedokázala dostatočne podporiť vhodných kandidátov, ako boli Kamil Krnáč či Vladimír Klimeš. Aktuálne predkladá aj kandidátov Smeru," dodal na margo Mitríka a Crkoňovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok