Fico rozhodol o Figeľovom osude, KDH hrozí zložením funkcií

SITA TASR TA3
15.4.2015 19:55

Vládnemu Smeru sa zatiaľ šéfa KDH Jána Figeľa nepodarilo odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady. Do diskusie sa prihlásilo asi 15 rečníkov, najmä z radov opozície. Väčšina poslancov sa postavila za Figeľa.

Fico rozhodol o Figeľovom osude, KDH hrozí zložením funkcií
SITA

Opozícia sa chce vzdať postov v parlamente

V prípade, že podpredsedu Národnej rady Jána Figeľa odvolajú, prakticky to bude znamenať, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO).

Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa má vzdať funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.


Opoziční poslanci označujú zámer Smeru odvolať Figeľa za pokus potrestať človeka, ktorý chcel štátu na diaľniciach ušetriť peniaze. Podľa opozície prekazil Figeľ ako minister dopravy megakšeft s diaľnicami, ktorý si ešte prvá vláda Roberta Fica pripravovala.

Premiér: Nič iné si nezaslúži

Vládna strana ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu podala návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady. Tento post naďalej zostane opozícii. Na tlačovej konferencii to avizoval Fico. Šéf kabinetu vyzval Figeľa na odstúpenie ešte v utorok, čím mal vyvodiť politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav. Figeľ odstúpiť odmietol.

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer morálne právo.

Podľa slov Fica je potrebné trestne stíhať konateľov firiem, ktorí vedeli, že ponúkli príliš nízke ceny, postihnúť majiteľov firmy, ale aj tých, čo to spôsobili. "Ján Figeľ hneď po svojom nástupe na ministerstvo vyplatil 20 miliónov eur spoločnosti Skanska za tunel Sitina. My sme to vyplatiť odmietli. Aká bola provízia pána Figeľa, ak to vyplatil bez súdneho rozhodnutia?" pýtal sa Fico.

Figeľ: Na funkcii nelipnem

Ak poslanci Smeru odvolajú Figeľa z funkcie podpredsedu Národnej rady, KDH nenavrhne na tento post nikoho. Zároveň sa vzdá vedúcich postov v parlamentných výboroch. Vyhlásil to predseda klubu KDH Pavol Abrhan s tým, že Smer tak bude môcť sám ovládnuť celý parlament. "Robert Fico bol, je a bude obyčajný boľševik," dodal.

Figeľ uviedol, že nelipne na funkcii. Premiérovi Robertovi Ficovi a podnikateľovi Jurajovi Širokému, ktorý stojí za stavebnou firmou Váhostav, opätovne odkázal, že ho môžu dať odvolať z postu podpredsedu Národnej rady, ale neumlčia ho.

Líder KDH tvrdí, že konal s verejným záujmom

Stojí si za tým, že za situáciu okolo stavebnej spoločnosti Váhostav nenesie zodpovednosť. "Konal som vždy podľa zákonov, svedomia a v súlade s verejným záujmom," povedal na tlačovej konferencii v parlamente. Trvá na tom, že bolo zodpovedné nepokračovať v megakšeftoch a nahradiť ich serióznou súťažou. "A to som robil. Konali sme férovo, vo verejnom záujme a podľa zákona. Tak by mali slovenskí ministri konať vždy," vyhlásil.

Problémom Slovenska podľa Figeľa nie sú lacné diaľnice za jeho šéfovania na ministerstve dopravy. "Problémom sú predražené tendre, rastúca korupcia a klientelizmus, strata eurofondov," vymenoval Figeľ. Premiér Fico chráni podľa Figeľa svoj a Širokého záujem.

"Návrhy Smeru smerujú k tomu, aby štát riešil aj dlhy Juraja Širokého,"
zdôraznil Figeľ. Premiér podľa neho dával Širokému politické krytie tak za prvej, ako aj za svojej druhej vlády. Ani za jednej totiž podľa Figeľa Váhostav neplatil svojim dodávateľom. "Tri roky usvedčujú Roberta Fica z nekonania, aj z krokov, ktoré napomáhajú skôr vyvoleným," uzavrel Figeľ.

Bugár: Smer chce odpútať pozornosť

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár považuje odvolávanie Figeľa za odpútavanie pozornosti od skutočného problému. Za situáciu okolo firmy Váhostav je podľa neho zodpovedný Smer. Bugár tiež vyhlásil, že ak odvolajú Figeľa, Most-Híd na post podpredsedu Národnej rady nikoho nenavrhne.

Neobsadí ani vedúce posty v parlamentných výboroch, ktoré KDH po odvolaní Figeľa opustí. "Neviem si predstaviť, že by hociktorý klub zobral všetky tieto posty. Most-Híd to určite nebude," vyhlásil.

Pozrite si brífing predsedu vlády R. Fica a predsedu Národnej rady P. Pellegriniho

Pozrite si aj brífing lídra strany KDH J. Figeľa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok