Poslanci sa hádali o Váhostave, pred parlamentom protestovali živnostníci

TA3 TASR SITA
15.4.2015 15:32

Problémy malých veriteľov boli ústrednou témou druhej stredajšej mimoriadnej schôdze parlamentu. Poslanci diskutovali najmä o aktuálnej kauze Váhostavu. Diskusia bola miestami naozaj ostrá.

Zmenili pôvodných 40 percent

Nezabezpečení veritelia si budú môcť uplatňovať do sto percent svojich pohľadávok z budúcich ziskov Váhostavu alebo akejkoľvek inej spoločnosti, ak miera ich uspokojenia bude pri reštrukturalizácii nižšia. Premiér Robert Fico to novinárom povedal s tým, že sa rozhodli zmeniť pôvodne navrhovaných 40 percent uspokojenia malých dodávateľov na sto.

Slovenská záručná a rozvojová banka podľa Fica ponúkne nezabezpečeným veriteľom Váhostavu, že im zaplatí do konca roka 50 percent pohľadávok, a v tom prípade pôjde pre malých podnikateľov o konečnú sumu. Banka potom bude od Váhostavu vymáhať tieto peniaze, až do výšky sto percent pohľadávky. Druhou možnosťou je, že živnostníci a malé firmy môžu prijať ponúkaných 15 percent a neskôr si od Váhostavu vymáhať zo ziskov ďalších 85 percent svojich pohľadávok.

„Ak by sa drobní veritelia rozhodli dať štátu svoje pohľadávky za 50 percent, ako ponúkame, tak by si štát kapitalizoval tieto svoje pohľadávky voči firme, ktorá je v reštrukturalizácii, teda by vstupoval do vlastníckych práv, čo by výrazne začalo obmedzovať a limitovať vlastníka takejto spoločnosti, čo je podľa mňa najprísnejší trest,“ konštatoval premiér. Navrhnuté riešenie pre nezabezpečené malé firmy považuje za férové riešenie.

Živnostníkom sa prihovoril z lopaty

Poslanec Alojz Hlina priviedol pred parlament 50 živnostníkov, ktorým spoločnosť Váhostav nezaplatila faktúry za vykonanú prácu. K protestujúcim sa Hlina prihováral z lopaty bagra, ktorý ho vyzdvihol do výšky približne tri metre. Dôvodom zhromaždenia je nespokojnosť s tým, koľko majú dostať živnostníci zo svojich faktúr a že ich za Váhostav majú zaplatiť banky.

Ani Hlina však neverí, že sa živnostníkom podarí získať plnú sumu. „Ja som idealista, ale v tomto nie,“ povedal. Myslí si však, že pri zvýšenom tlaku môžu živnostníci získať dve tretiny z fakturovanej sumy.

Ako povedal Hlina, Slovensko je zvláštna krajina, pretože premiér predstavil návrh, podľa ktorého dlhy súkromnej firmy má odkúpiť štátna banka a tá si ich má vymáhať z budúcich predpokladaných ziskov. „To je sen. Niečo tak absurdné som ešte nepočul,“ vyhlásil s tým, že sú zlé návrhy, blbé návrhy, debilné návrhy a návrhy Smeru. „Toto je absurdný návrh Smeru,“ povedal. Podľa Hlinu cieľom živnostníkov by malo byť dostať čo najviac peňazí, ale od Juraja Širokého a nie od štátnej banky. „Široký a Váhostav majú z čoho,“ dodal.

Pozrite si tlačovú besedu strany Most-Híd o kauze Váhostav

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok