Fico v kauze Váhostav ukazuje na Figeľa, pohrozil jeho odvolaním

TA3 SITA TASR
14.4.2015 12:30

Šéf KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ by mal podľa premiéra Roberta Fica prevziať plnú politickú zodpovednosť za problémy v kauze Váhostav.

Vyzval Figeľa na odstúpenie

Predseda vlády vyzýva lídra KDH Figeľa, aby odstúpil z postu podpredsedu Národnej rady. Takýmto spôsobom má podľa premiéra vyvodiť politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav.

Fico na tlačovej konferencii zdôraznil, že podstatná časť kontraktov medzi živnostníkmi či malými firmami ako subdodávateľmi a spoločnosťou Váhostav bola uzavretá v rokoch 2010 až 2012, keď bol ministrom dopravy práve Ján Figeľ. Ten podľa predsedu vlády marketingovo tlačil na ceny diaľnic, aby mohol ukázať, že ich vie stavať lacno. Jeho konanie označil premiér ako kultúru podvodu.


Ak Figeľ z postu podpredsedu neodstúpi, Fico nevylúčil, že sa tým bude zaoberať vedenie Smeru-SD a do parlamentu príde návrh na jeho odvolanie. Šéf exekutívy zároveň uistil, že na Figeľovo miesto bude určite zvolený iný nominant KDH.

Veritelia témou na vláde

Premiér zároveň oznámil, že vláda mimoriadne zasadne najmä pre vysoký počet hlavne malých veriteľov spoločnosti Váhostav, a to napriek tomu, že v prípade Váhostavu ide o obchodno-právny vzťah uzatvorený v minulosti.

"Chcem dopredu informovať, že máme riešenia do budúcnosti, kde chceme zo zákona vyradiť ustanovenia, ktoré sú diskriminačné, znevýhodňujúce napríklad postavenie malých veriteľov, ktorí nemajú zabezpečené pohľadávky voči bankám. Chceme rovnako reagovať na ďalšie požiadavky praxe, ale chceme reagovať aj na to, čo ukázala naša analýza tohto prípadu," doplnil.

Podľa premiéra bolo by však málo, keby sa hovorilo len o zodpovednosti a o tom, čo vláda SR urobí do budúcnosti. "Chcem preto oznámiť, že máme riešenie aj pre veriteľov poškodených na základe kultúry podvodu pána Figeľa. Riešenie (...) bude v podobe novelizácie viacerých návrhov zákonov, viacerých opatrení aj iného ako legislatívneho charakteru. Podčiarkujem však päťkrát, naše riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci," dodal.

Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Roberta Fica o kauze Váhostav

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok