Bránik pre ta3: Vagnerovci zmenia chod vojny. Mariupol a Buča sa stanú štandardom

ta3/Alžbeta Múcsková
30.6.2023 12:40

Sobotná vzbura vagnerovcov nemala za cieľ vyvolať občiansku vojnu. V ta3 sme vyspovedali bezpečnostného analytika Radovana Bránika. Ten nám povedal, že Prigožinovým cieľom bolo preukázať svoju moc a potupiť Putina a doterajšie vedenie armády. Sobotné divadlo by podľa neho malo ovplyvniť aj nadchádzajúce voľby v Rusku.

Bránik pre ta3: Vagnerovci zmenia chod vojny. Mariupol a Buča sa stanú štandardom
TASR/AP (upravené)

Po sobotných udalostiach sa mohlo zdať, že médiá a verejnosť sympatizovali s Prigožinom. "Ja sám som cítil istú satisfakciu z toho, že sa niekto konečne postavil Putinovi," priznal Bránik. Nie je sa však z čoho podľa neho tešiť, pretože následky budú pre Ukrajinu a Západ zdrvujúce.

Prigožinov pochod na Moskvu bol divadlom a propagáciou jeho moci. Tým, že ho nezatkli a vagnerovcom ponúkli miesta v ruskej armáde, jeho filozofia zvíťazila. "Ako som spomínal, bude to amť veľmi strašidelné dôsledky, keď sa zmení spôsob vedenia vojny," povedal Bránik. "Prigožin tým vypustil džina z fľaše a Rusko sa voči Ukrajine bude správať ešte horšie.

Čaká Rusko prevrat?

Daný akt nemal predstavovať ani začiatok občianskej vojny. Prigožin ním iba chcel ukázať, že bez neho by vojna na Ukrajine kolabovala a taktiež chcel ponížiť a oslabiť Putina. Dokázal svoju silu.

Konflikt medzi Putinom a Prigožinom vyústil do takého stavu, že ich diskusiu musel moderovať Lukašenko. Prigožin údajne plánuje aj kandidovať v najbližších ruských prezidentských voľbách.

Zatiaľ čo niektorí občania pri vzbure kládli vagnerovcom odpor, iní ich vítali s úsmevom a potleskom. Aj tí, ktorí sa ich pokúšali zastaviť, tak podľa Bránika robili preto, že sa báli Putinovej reakcie, ktorá by mohla ohroziť aj ich životy. "Rusi vedia, že ich krajina je skorumpovaná. Majú toho už plné zuby," uzavrel Bránik. Prevrat by sa podľa neho mohol odraziť na najbližších voľbách a budúcnosť samotného Ruska je tak otázna.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok