Bránik pre ta3: Vagnerovci zmenia chod vojny. Mariupol a Buča sa stanú štandardom

ta3/Alžbeta Múcsková
30.6.2023 12:40

Sobotná vzbura vagnerovcov nemala za cieľ vyvolať občiansku vojnu. V ta3 sme vyspovedali bezpečnostného analytika Radovana Bránika. Ten nám povedal, že Prigožinovým cieľom bolo preukázať svoju moc a potupiť Putina a doterajšie vedenie armády. Sobotné divadlo by podľa neho malo ovplyvniť aj nadchádzajúce voľby v Rusku.

Bránik pre ta3: Vagnerovci zmenia chod vojny. Mariupol a Buča sa stanú štandardom
TASR/AP (upravené)

Vagnerovci tvoria v Rusku rozhodujúcu silu. Majú bohaté skúsenosti nielen z bojiska na Ukrajine, ale aj z Afriky či Sýrie. Ešte silnejšími sa stali po tom, ako získali financie na vykonávanie svojej činnosti.

Pri sobotnej vzbure obsadili strategické miesta, kde Rusi zabezpečujú zásobovanie na vojnu na Ukrajine, a to Rostov na Done, Voronež a Lipeck. "Mali informácie o tom, kde sa majú usadiť, aby Kremľu uškodili. Rusko na nich nemohlo zaútočiť silou," vysvetlil pre ta3 bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Z daných miest ukradli zbrane, strelivo aj lekárske potreby. "V priebehu pár hodín zabránili Rusku v možnosti pokračovania vojny na Ukrajine," dodal Bránik.

Čo to znamená pre Ukrajinu?

Sobotná vzbura bola vyvrcholením dlhej kritiky ruskej armády a jej vedenia zo strany vedúceho vagnerovcov Jevgenijho Prigožina. Svojim úspešným zásahom chcel dokázať, že vedenie ruskej armády nie je schopné.

"Vzbura vagnerovcov spôsobí zmeny v armáde a vo vedení," povedal analytik. Ak sa Prigožin dostane do velenia, jeho hrubý a krutý spôsob vedenia bojov sa preklopí aj do spôsobu vedenia vojny na Ukrajine. 

"Buča a Mariupol sa stanú každodennou záležitosťou," dodal, pripomínajúc dva najväčšie a najkrvavejšie zásahy. Je to teda podľa neho zlá správa pre Ukrajinu i pre celý Západ, pretože Rusom sa týmto krokom podarí postúpiť o krok bližšie k víťazstvu na Ukrajine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok