Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu

ta3 tasr čtk
21.5.2023 19:04

Slovensko má po prvýkrát úradnícku vládu. Lev zabil svojho majiteľa. Matovičovi neprešiel návrh zákona. Rusko spustilo na Slovensku dezinformačnú kampaň. Slováci hrali počas týždňa na MS štyri zápasy. V Japonsku sa koná trojdňový summit G7. Marian Kočner je nevinný v prípade vraždy Jána Kuciaka, Alena Zsuzsová je vinná. Rusi tvrdia, že dobyli Bachmut, Kyjev nesúhlasí. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu
TASR/Jaroslav Novák

Kampaň Ruska na Slovensku

Polícia SR na sociálnej sieti vo štvrtok upozornila občanov, že na Slovensku prebieha informačná kampaň Ruskej federácie, ktorej asistuje aj ruská ambasáda. Obsahom tejto operácie majú byť informácie, že ruská armáda zničila muničný sklad v meste Chmelnickij a následkom útoku má byť únik radiácie.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) reagoval, že nezaznamenal "hodnoty, ktoré by prevyšovali prírodné pozadie" a sú normálne. "Na ukrajinských a slovenských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie," píše polícia, ktorá sa odvoláva na zistenia SHMÚ.

Riaditeľ úseku meteorologickej služby Slovenského hydrometeorologického ústavu Branislav Chvíla zdôraznil, že ani na ukrajinských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie. "Hodnoty v oblasti sú normálne," podotkol.

Medzi Slovákmi sa na Facebooku a Whatsappe masovo šíria dezinformácie, že radiácia zo zničeného ukrajinského skladu prichádza aj na naše územie. Tieto správy úmyselne šíria práve ruské a slovenské dezinformačné účty, trolovia či platené účty, informuje polícia. Dodáva, že cieľom operácie je vystrašiť Ukrajincov a susedné krajiny, spôsobiť chaos a paniku aj znížiť podporu Ukrajiny zo strany západných spojencov.

Príklady takýchto správ nájdete nižšie:

Zápasy Slovákov v Rige

Slovenskí hokejisti podľahli v pondelok vo svojom treťom zápase v B-skupine MS Kanade 1:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Zápas v Rige rozhodol v ôsmej sérii rozstrelu Jack Quinn.

Vo štvrtkovom večernom zápase prehrali proti Švajčiarsku. Pre zranenie im v zostave chýbal Peter Cehlárik. Švajčiari však inkasovali na šampionáte prvý gól práve od Slovenska.

Slováci prehrali aj vo svojom piatom zápase na majstrovstvách sveta s Kazachstanom 3:4 po predĺžení a nájazdoch a výrazne si skomplikovali postup do štvrťfinále.

V nedeľu sa im však podarilo zvíťaziť nad Slovinskom 1:0. Jediný gól duelu strelil v 21. minúte Richard Pánik. Slováci si víťazstvom udržali šancu na postup do štvrťfinále. Pre Slovincov znamená prehra so Slovenskom definitívnu istotu zostupu do A-skupiny I. divízie MS.

Detaily zo zápasov slovenských hokejistov z tohto týždňa nájdete tu:

Summit G7

Prezidenti a premiéri krajín skupiny G7 na summite v japonskej Hirošime sľúbili posilniť ekonomické sankcie voči Rusku, aby ďalej obmedzili schopnosť Moskvy viesť vojnu proti Ukrajine. Podľa japonskej agentúry Kjódó to vyplýva z vyhlásení, ktoré boli vydané v prvý deň trojdňového summitu skupiny.

Štáty G7 vo vyhlásení tiež vyzývajú Rusko, aby okamžite a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z územia susednej krajiny, a zdôrazňujú, že urobia maximum pre to, aby na Ukrajine čo najskôr zavládol trvalý mier.

Osobná účasť ukrajinského prezidenta na summite G7 môže byť prelomová. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom, píše agentúra AFP. Nečakaná cesta Zelenského do Hirošimy predstavuje jedinečnú príležitosť, aby "vyjadril svoju situáciu, odovzdal svoje posolstvo a zdieľal svoj názor," povedal Macron. "Verím, že to môže zmeniť pravidlá hry," dodal.

Čína sa ostro vymedzila proti spoločnému vyhláseniu lídrov skupiny G7, podľa Pekingu sa mieša do vnútorných záležitostí Číny, vrátane otázky Taiwanu. Podľa agentúry Reuters čínska diplomacia dala svoj nesúhlas s vyhlásením najavo Japonsku, ktoré summit organizuje.

Podobne výstup G7 kritizoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého majú rozhodnutia prijaté na summite za cieľ "dvojité obmedzenie vplyvu" Ruska a Číny.

Rusko tiež tvrdí, že dídri zoskupenia G7 urobili zo svojho summitu "propagandistickú šou" tým, že tam pozvali ukrajinského prezidenta. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Hlavným záverom summitu G7 bolo podľa ruského rezortu diplomacie "množstvo vyhlásení plných nenávistných protiruských a tiež protičínskych posolstiev". Ruské ministerstvo zahraničných vecí konštatuje, že skupina G7 sa stala "inkubátorom, v ktorom sa pod vedením Anglosasov rozvíjajú deštruktívne iniciatívy, ktoré podkopávajú svetovú stabilitu".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok