FOTO: V Japonsku sa koná summit skupiny G7. Lídri sa dohodli na nových sankciách proti Rusku

ta3 čtk
19.5.2023 06:53

Prezidenti a premiéri krajín skupiny G7 na summite v japonskej Hirošime sľúbili posilniť ekonomické sankcie voči Rusku, aby ďalej obmedzili schopnosť Moskvy viesť vojnu proti Ukrajine. Podľa japonskej agentúry Kjódó to vyplýva z vyhlásení, ktoré boli vydané v prvý deň trojdňového summitu skupiny.

Výzva Rusku

Štáty G7 vo vyhlásení tiež vyzývajú Rusko, aby okamžite a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z územia susednej krajiny, a zdôrazňujú, že urobia maximum pre to, aby na Ukrajine čo najskôr zavládol trvalý mier.

"Budeme (Ukrajine) poskytovať finančnú, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú pomoc ako dlho to bude potrebné," cituje z vyhlásenia agentúra Reuters. "Rozhodli sme sa tiež prijať ďalšie sankcie a opatrenia, aby Rusko a tí, ktorí ho v jeho vojnovom úsilí podporujú, zaplatili ešte väčšiu cenu," dodáva vyhlásenie. Vodcovia G7 uviedli, že sa chcú zamerať okrem iného na mechanizmy, ktoré umožňujú Rusku doterajšie sankcie obchádzať s pomocou tretích krajín.

Zelenskyj príde osobne

"Medzinárodné spoločenstvo sa nachádza na historickej križovatke," povedal premiér Kišida po stretnutí s Bidenom. Summit bude pre členov skupiny G7 príležitosťou ukázať svetu svoj záväzok "slobodného a otvoreného medzinárodného poriadku založeného na právnom štáte", dodal Kišida, čo sa zdalo byť mierené ako na Rusko, tak na Čínu.

Nemecký premiér Olaf Scholz vo štvrtok vyhlásil, že skupina G7 sa bude na rokovaní usilovať aj o sprísnenie sankcií voči Rusku, aby zabránila obchádzaniu už zavedených opatrení. Očakáva sa aj debata o spôsoboch, ako obmedziť vývoz diamantov z Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa mal v nedeľu pripojiť k jednému zasadnutiu prostredníctvom videa, nakoniec však príde osobne. Informácie agentúr potvrdil šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Pôjde o Zelenského prvú cestu do Ázie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.

"Bude sa tam rozhodovať o veľmi dôležitých veciach. Preto je kľúčové, aby tam bol náš prezident a obhajoval naše záujmy," vyhlásil podľa Reuters Danilov v ukrajinskej televízii. Ukrajinský prezident v uplynulých dňoch osobne navštívil Taliansko, Nemecko, Francúzsko a Britániu. S ich lídrami, ktorí teraz odcestovali do Hirošimy na summit G7, rokoval o ďalšej pomoci jeho krajine. Japonský premiér Fumio Kišida do Kyjeva za Zelenským neohlásene prišiel 21. marca.

Uctili si obete zhodenej bomby

Lídri zoskupenia G7 si pripomenuli obete zhodenia atómovej bomby na toto mesto počas druhej svetovej vojny. Urobili tak na začiatku trojdňového summitu G7. Lídri si obete uctili kladením vencov k pamätníku v Parku mieru. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz po svojom príchode do Japonska označil Hirošimu za pamätník, ktorý nám pripomína našu zodpovednosť za mier a bezpečnosť vo svete.

Spojené štáty zhodili atómovú bombu na Hirošimu 6. augusta 1945, v čoho dôsledku zahynulo najmenej 140.000 ľudí. Výbuch druhej americkej jadrovej bomby 9. augusta v Nagasaki zabil približne 74 000 ľudí. Veniec v piatok k pamätníku položil aj americký prezident Joe Biden; za zhodenie bomby sa však neospravedlnil. Neurobil tak ani bývalý prezident Barack Obama, ktorý Hirošimu navštívil v roku 2016, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok