Ukrajinský snajper zabil wagnerovca, ktorý vraždil zajatcov. Hovorili mu Popravca

TA3/hm
13.6.2022 06:00

Rusko prišlo neďaleko ukrajinského Charkova o jedného z veliteľov žoldnierskej Wagnerovej skupiny Vladimira Andonova (†44), ktorého prezývali Popravca. Známeho ruského zabijaka údajne usmrtil ukrajinský snajper v priebehu nočnej misie ešte 5. júna.

snajper Ukrajina Slovjansk (SITA)
SITA

Andonov sa ako príslušník Wagnerovho komanda špecializoval na sabotáže a prieskumné operácie, píše CNN Prima News. Medzi Rusmi bol Andonov známy ako "dobrovoľník z Buriatska". Na Ukrajine dostal prezývku Popravca, pretože popravoval zajatcov. 

Bojoval aj na Donbase

V ruskej armáde slúžil v rokoch 1997 až 2005, na front sa vrátil až v roku 2014. Ako uvádza spravodajský web Sky News, "Popravca" slúžil v konfliktoch v Sýrii, Líbyi a naposledy na Ukrajine. Bojovať mal aj na Donbase v roku 2014, keď Moskva anektovala polostrov Krym. 

Ruská armáda potvrdila jeho smrť prostredníctvom šifrovanej aplikácie Telegram. "Zomrel v noci, počas prieskumu, spolu so svojím spoločníkom, pravdepodobne ho zabil snajper," napísal používateľ, ktorý citoval zdroje z Buriatska na východe Ruska.

Kto sú wagnerovci?

Ako vysvetlil pre TA3 v staršom rozhovore generál Pavel Macko, Wagnerovo komando je skupina súkromných nájomných zabijakov. "Jej vznik sa zhodou okolností kryje so začiatkom konfliktu na Ukrajine a povstaním v Donecku a Luhansku. Tam aj intenzívne pôsobila. Je najímaná na skryté operácie a na "špinavú prácu" súkromnými osobami, alebo cez súkromníkov aj štátmi alebo priamo ruským štátom," vysvetlil.

Praktiky Wagnerovho komanda sa spájajú s krutosťou, pôsobia medzi nimi hrdlorezi, používajú sa na skryté operácie "na hrane alebo za hranou pravidiel". Žoldnierov Wagnerovho komanda nasadili aj na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Wagnerovo komando pôsobilo aj v Sudáne, Stredoafrickej republike, Mali, Mozambiku či v Burkina Faso. CNN Prima News pripomína, že investigatívni novinári už viackrát v minulosti dokázali, že Wagnerovo komando je napojené na oligarchov okolo ruského prezidenta Vladimira Putina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok