Zobudili ste sa s rozmazaným videním? Ako si to vysvetliť

TA3/bd
18.3.2022 18:00

Stalo sa vám už niekedy, že ste sa prebudili s rozmazaným videním? Ak áno, možno vám hneď napadlo, či za tým nie je niečo vážne.

Zobudili ste sa s rozmazaným videním? Ako si to vysvetliť
FreePik

Existuje mnoho príčin náhleho rozmazaného videnia. Ako spoznať, čo sa deje a či je vaša situácia dôvodom na znepokojenie alebo nie? Tu je prehľad najčastejších príčin a užitočných rád, ako si pomôcť. 

1. Suché oči alebo plné hlienu

Zrána môžu byť oči trochu suchšie alebo sa v nich môže vyskytovať hlien, čo následne spôsobuje aj mierne rozmazané videnie. Čo s tým? Zvyčajne stačí niekoľkokrát žmurknúť, aby sa oči opäť zvlhčili alebo sa odstránili zvyšky hlienu. 

2. Namáhané oči

Dlhé hodiny strávené pozeraním do obrazovky, ale aj trávenie času v miestnosti s veľmi suchým vzduchom môžu spôsobiť ranné rozmazané videnie. Oči bývajú navyše aj unavené, môžu svrbieť, bolieť, slziť. Niekedy sa pridáva aj bolesť hlavy a pocit, že nedokážete poriadne udržať oči otvorené. Čo s tým? Pri dlhšom pozeraní na obrazovku si robte časté prestávky a odvráťte zrak. Pomôcť môžu aj takzvané umelé slzy na udržanie hydratácie očí. V prípade, že za vaše problémy môže suchý vzduch, riešením je zvlhčovač vzduchu.

oci FreePik

3. Zápal spojiviek 

Zápal spojiviek alebo konjunktivitída je bežná očná infekcia, ktorá môže spôsobiť, že budú vaše oči červené, svrbiace, opuchnuté, bolestivé, citlivé na svetlo a plné hlienu, takže váš zrak nebude jasný. Príznaky môžu byť len v jednom oku, alebo v oboch. Čo s tým? Väčšinou ide o vírusové ochorenie a prejde samo do týždňa alebo dvoch. Na zmiernenie príznakov možno skúsiť teplé obklady, používanie umelých sĺz a užívanie voľnopredajného lieku proti bolesti. 

4. Predzvesť migrény

Migréne často predchádzajú zrakové symptómy vrátane straty zraku alebo videnia rôznych tvarov, jasných bodov alebo zábleskov svetla. Tieto príznaky, nazývané aury migrény, často začínajú ráno a postupne sa zosilňujú. Ak sa zobudíte s rozmazaným videním a zvyknete trpieť migrénami, môže to byť znamenie. Čo s tým? Na migrénu neexistuje liek, ale úspech spočíva v čo najskoršom zakročení proti príznakom. Pomôcť môžu niektoré lieky na predpis, pobyt v tmavej a tichej miestnosti, dostatok tekutín a chladivý obklad na čelo.

oci FreePik

5. Odretá rohovka

Škrabance na povrchu rohovky (čistá vonkajšia vrstva vášho oka) môžu byť často spôsobené nechtami alebo štetcom na make-up. Takéto, hoci maličké, škrabance môžu spôsobovať veľké nepríjemnosti vrátane ranného rozmazaného videnia. Okrem toho môžete pociťovať bolesť alebo začervenanie a mať pocit, že vám niečo uviazlo v oku. Čo s tým? Ak máte príznaky poškriabanej rohovky, je lepšie navštíviť očného lekára, inak sa váš stav môže zhoršiť. Lekár vám predpíše očné kvapky na zmiernenie bolesti a poradí ďalšie vhodné opatrenia. 

6. Otras mozgu

Rozmazané videnie môže byť spôsobené aj otrasom mozgu. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať bolesť hlavy, nevoľnosť alebo vracanie, pocit zahmlenia alebo zmätenosti, problémy s rovnováhou. Čo s tým? Otrasy mozgu, ktoré spôsobujú rozmazané videnie alebo iné vážne príznaky, si vyžadujú okamžitú liečbu, preto treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc. 

oci FreePik

7. Oddelená sietnica

V dôsledku poranenia oka môže dôjsť k odlúčeniu sietnice. Tkanivo sietnice oka sa odtiahne od zadnej časti oka a prejavom takéhoto stavu môže byť práve rozmazané videnie alebo videnie vlnitých čiar, prípadne plávajúcich bodiek, ktoré menia polohu, keď pohybujete okom. Čo s tým? Ide o naliehavý stav, ktorý si vyžaduje okamžitú návštevu lekára. Rieši sa zvyčajne chirurgicky. Inak hrozí až strata zraku. 

8. Očná infekcia alebo poranenie oka

Rozmazané videnie môže byť niekedy spôsobené vážnymi očnými problémami, vrátane vredov na rohovke, herpesu alebo amébových infekcií. Častými sprievodnými príznakmi sú bolesť, zakalené videnie alebo viditeľné miesto na rohovke.Čo s tým? Vážne očné infekcie môžu spôsobiť trvalé poškodenie očí, takže je potrebné okamžite vyhľadať lekára. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok