Vážne dôvody, prečo vám zapáchajú vlasy, aj keď sú umyté

TA3úbd
8.3.2022 19:00

Je to záhada. Práve ste si umyli vlasy a vaša pokožka hlavy stále zapácha kyslo alebo až hnilobne, ako síra alebo páchnuci syr. Zdravá pokožka hlavy by v skutočnosti nemala zapáchať, tak čo sa deje?

Vážne dôvody, prečo vám zapáchajú vlasy, aj keď sú umyté
FreePik

1. Nedostatočné umývanie vlasov

Ak sa pravidelne neumývate, môže sa u vás nahromadiť mastnota, kožný maz a pot, čo môže zanechať zápach. To platí najmä vtedy, ak používate veľa vlasových prípravkov, veľa cvičíte, máte sklon k nadmernému poteniu alebo prechádzate hormonálnymi zmenami (napríklad puberta, menopauza), ktoré ovplyvňujú produkciu potu.

2. Nadmerné umývanie

Ďalšou častou chybou je príliš časté umývanie vlasov. Môže totiž poškodiť mikrobióm pokožky hlavy, čo poskytuje ľahší prístup k zlým baktériám a hubám, ktoré môžu spôsobiť zápal a svrbenie.

Tip: Najlepšie je umývať si vlasy jeden až štyrikrát týždenne, ale presný počet závisí od typu vlasov, produktov, ktoré používate, ako často cvičíte a od vášho veku.

zapach FreePik

3. Vaša strava

Vinníkom môže byť aj vaša strava, ak jete nadmerne štipľavé jedlá, ako je cesnak a cibuľa, alebo ak máte ťažkú živočíšnu stravu.

4. Znečistenie ovzdušia

Zapáchajúca pokožka hlavy môže byť spôsobená aj environmentálnymi faktormi, ako je znečistenie ovzdušia. Ak žijete v oblasti, kde je vzduch veľmi znečistený, môžu sa vám na vlasoch a pokožke hlavy prilepiť páchnuce čiastočky. 

5. Seboroická dermatitída

Seboroická dermatitída je bežným kožným ochorením, ktoré sa vyznačuje svrbivými červenými škvrnami alebo lupinami a môže spôsobiť zápach pokožky hlavy.

vlasy FreePik

6. Psoriáza pokožky hlavy

Psoriáza na pokožke hlavy môže spôsobiť červenkasté škvrny, striebristo-biele šupiny a odlupovanie podobné lupinám na vašej hlave. Pokožka hlavy môže páliť alebo svrbieť a môžu vám dočasne vypadávať vlasy. Ak sa o ňu nestaráte správne, psoriáza môže spôsobiť jej zápach.

7. Infekcia

Kožné infekcie, zvyčajne plesňové infekcie na pokožke hlavy - môžu viesť k nepríjemným zápachom. Jednou z možností je lišaj na pokožke hlavy. Kožný lišaj je zvyčajne svrbivý a poznačený okrúhlymi oblasťami šupinatej kože, ktoré sú červené a opuchnuté. Hnisavé rany a plešiny. Je pravdepodobnejšie, že sa objaví, ak si často neumývate vlasy a máte dlhšiu dobu mokrú pokožku (napríklad z potenia). Ďalším vinníkom je kvasinková infekcia pokožky hlavy, ktorá môže spôsobiť svrbivú vyrážku na koži.

vlasy FreePik

Domáce prostriedky na zapáchajúcu pokožku hlavy

Šampón proti lupinám

Ak je vaša zapáchajúca pokožka hlavy spôsobená seboroickou dermatitídou, odporúča sa liečiť ju lokálnymi, voľne predajnými šampónmi proti lupinám, ktoré obsahujú zložky ako pyritión zinočnatý, ketokonazol, kyselinu salicylovú, sulfid selénu alebo uhoľný decht.

Držte ruky preč od vlasov

Aby ste predišli zapáchajúcej pokožke hlavy, odporúčame, aby ste sa neškriabali a nedotýkali sa pokožky hlavy, pretože to len spustí ďalšiu produkciu mazu. Je dôležité umývať si pokožku hlavy prípravkami, ktoré sú vhodné pre vašu štruktúru a typ pleti a že frekvencia umývania závisí od etnickej príslušnosti.

Témy: dieťa Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok