Figeľ prvýkrát vylúčil koalíciu so Smerom, nechce kolaborovať

SITA TA3 TASR
16.4.2015 15:14

Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ prvýkrát potvrdil, že nepôjde do povolebnej koalície so stranou Smer. Toto vyhlásenie prišlo v čase, keď poslanci Národnej rady diskutovali o jeho odvolaní z postu podpredsedu parlamentu.

Figeľ prvýkrát vylúčil koalíciu so Smerom, nechce kolaborovať
SITA/Ján Slovák

Figeľ: So Smerom nie, bolo by to kolaborantstvo

Robert Fico pri hľadaní človeka, zodpovedného za kauzu Váhostavu a jeho veriteľov, ukázal na Jána Figeľa, ktorý bol v období zadávania zakázok ministrom dopravy. Opozícia to považuje za absurdné. "Obviňovať mňa ako bývalého ministra z toho, čo som robil v záujme krajiny, je absurdné, arogantné aj zúfalé," uviedol šéf KDH pre televíziu TA3.

Figeľ doteraz jednoznačne nevylučoval povolebnú spoluprácu medzi KDH a Smerom. Svoj názor však zmenil. "S takouto politikou sa nedá spolupracovať, lebo to by bolo kolaborantstvo. Ja hovorím nie," uviedol na margo možnej koalície v roku 2016.

Martvoň: Figeľa odvolávame pre fígle

Za problémami dodávateľov Váhostavu vidí Smer práve Jána Figeľa. Podľa premiéra Fica si nič iné ako odvolanie nezaslúži. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.     

Opozícia sa za Figeľa postavila. Tvrdí, že Smer chce z neho urobiť obetného baránka. Odvolanie si podľa opozície nezaslúži, keďže to bol práve on ako minister dopravy, kto ušetril Slovensku milióny eur na diaľniciach. Podľa opozície ho chce Smer odvolať práve preto, že sociálnym demokratom prekazil "megakšeft" s diaľnicami.

Poslanec Smeru Anton Martvoň zdôrazňoval, že Smer chce Figeľa odvolať pre jeho fígle na ministerstve, ktoré priviedli viac ako 1000 dodávateľov Váhostavu do finančných problémov.

Radičová: Odvolávanie je absurdné

Odvolávať Figeľa za to, že zastavil predražené projekty a vysúťažil štandardné európske ceny, je absurdné. Na sociálnej sieti to napísala expremiérka Iveta Radičová, za ktorej vlády bol Figeľ ministrom dopravy. Práve z tohto obdobia pochádzajú kontrakty medzi štátom a Váhostavom, ktoré boli podľa Smeru uzatvorené za nereálne nízke ceny.      

"Politik musí zniesť viac útokov ako bežný občan. Preto som sa naučila, ako v takomto prostredí prežiť a mať chuť napriek mnohým podpásovým podrazom robiť zmysluplné veci. Politika je aj súboj, konflikt a používanie moci. Ale útok nemá mať podobu zlomyseľnej lži, moc nemá byť zneužívaná a má predovšetkým chrániť verejný záujem," apeluje Radičová. Verejný záujem je podľa jej slov zodpovedné používanie našich peňazí.  

"Otvorená súťaž, v ktorej účasť bola dobrovoľná, určila ceny diaľnic, ktoré zodpovedajú cenám v Rakúsku, Nemecku či odporúčaným cenám podľa prepočtov Európskej komisie pre SR a vyjadreniam Jána Počiatka, že tieto ceny sú reálne. Podľa Smeru (Ľubomír Vážny) sú diaľnice cez PPP o 50 až 70 percent drahšie," odkázala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok