Islamský štát sa ocitol pod paľbou, v Líbyi zasahovali americké bombardéry

TA3 TASR
19.1.2017 16:15

Americké vzdušné sily bombardovali dva tábory militantov z teroristickej skupiny Islamský štát v Líbyi. Oznámilo to ministerstvo obrany USA. Hovorca Pentagónu Peter Cook uviedol, že nálety schválil americký prezident Barack Obama a vykonali ich "spoločne s líbyjskou vládou národnej jednoty".

Islamský štát sa ocitol pod paľbou, v Líbyi zasahovali americké bombardéry
SITA/AP

Pri náletoch prišlo o život viac ako 80 islamistických bojovníkov, niektorí z nich údajne aktívne plánovali útoky v Európe. Oznámil to americký minister obrany Ash Carter. Podľa hovorcu Pentagónu sa dva vojenské tábory, na ktoré Američania zaútočili, nachádzali 45 kilometrov juhozápadne od pobrežného mesta Syrta.

Cieľom boli teroristi, ktorí ušli, keď Spojené štáty uskutočnili vlani v decembri na Syrtu nálety. Washington vtedy potvrdil, že líbyjskej dočasnej vláde pomôže v boji proti islamistom, pokiaľ o to požiada. Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany podľa agentúry AP povedal, že nálet uskutočnili bombardéry B-2 a bezpilotné lietadlá. Obama schválením útoku nariadil použitie vojenskej sily zrejme naposledy počas pôsobenia v úrade prezidenta, v ktorom ho tento piatok vystrieda Donald Trump.

USA zasiahli v Líbyi v roku 2011 v rámci koalície, ktorá napokon zosadila jej vodcu Muammara Kaddáfího. Líbya po Kaddáfího páde a zabití upadla do chaosu a naďalej je rozdelená, nemá funkčnú vládu a o moc v nej súperí množstvo skupín a milícií, čo využívajú aj extrémisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok