Líbyjské lietadlo ovládli únoscovia s granátmi, žiadajú azyl

23.12.2016 12:15

Dvaja únoscovia líbyjského dopravného lietadla Afriqiyah Airways sa vyhrážali, že ho vyhodia do povetria aj s 118 ľuďmi na palube.

Prepustili všetkých

Únoscovia lietadla sa vzdali a potom ich maltská polícia zatkla. Ešte predtým však únoscovia žiadali na Malte o politický azyl. Dvaja únoscovia vyšli z lietadla aj s posádkou až keď prepustili všetkých pasažierov. Únosca pôvodne tvrdil, že má pri sebe granát, informoval denník Times of Malta.

Jeden z únoscov predtým telefonicky hovoril s líbyjskou televíziou a povedal, že sa volá Músa Šáha a je na šele organizácie s názvom Fatah Džadíd (Nové dobytie). Únosca stroja sa prehlásil za stúpenca niekdajšieho líbyjského autokratického vodcu Muammara Kaddáfího, zvrhnutého v roku 2011.

Používali repliky zbraní

Únoscovia používali repliky zbraní, uvádza sa vo vyhlásení maltskej vlády. "Počiatočné vyšetrovanie pokusu o únos lietadla spoločnosti Air Afriqiyah preukázalo, že zbrane, ktoré pri ňom boli použité, sú identickými replikami zbraní. Operácia s cieľom zabezpečiť, aby sa na palube lietadla nenachádzali výbušniny alebo iné zbrane, stále prebieha," uvádza sa vo vyhlásení.

Maltský premiér Joseph Muscat predtým povedal, že pri únose bol použitý ručný granát a dve pištole.

Smerovali do Tripolisu

Na palube lietadla typu A320 bolo dovedna 111 pasažierov, z toho 82 mužov, 28 žien a jedno dieťa, a sedem členov posádky. Únoscovia po intenzívnych vyjednávaniach prepustili všetkých pasažierov aj členov posádky.

Vnútroštátny let líbyjskej spoločnosti Afriqiyah Airways pôvodne smeroval z mesta Sabhá do tamojšej metropoly Tripolis. Po únose ho však odklonili na Maltu, kde pristál o 11.32 h SEČ, pričom zábery z jeho pristávania odvysielala aj maltská štátna televízia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok