Merkelovej strana je za zákaz buriek aj za sprísnenie azylovej politiky

TA3 ČTK
7.12.2016 16:41

Pre čiastočný zákaz nosenia buriek na verejnosti, sprísnenie azylovej politiky alebo proti zvyšovaniu daní sa vyslovila najsilnejšia nemecká strana - Kresťanskodemokratická únia.

Merkelovej strana je za zákaz buriek aj za sprísnenie azylovej politiky
SITA/AP

Zákaz buriek v školách či na úradoch

Jednomyseľne prijaté uznesenie s názvom Orientácia v zložitých časoch aj ďalšie závery dvojdňového zjazdu v Essene poukazujú na témy, ktoré budú hrať dôležitú úlohu vo volebnej kampani pred parlamentnými voľbami na jeseň budúceho roka.

Nemecká kancelárka a staronová predsedníčka CDU Angela Merkelová sa pre čo najširší zákaz úplného zahaľovania tváre vyslovila už v utorok.

Nosenie buriek a nikábu, teda odevov, ktoré moslimským ženám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku alebo úzky priehľad pre oči, by podľa predstáv kresťanských demokratov malo byť zakázané napríklad v školách a škôlkach, na súdoch, na úradoch, pri demonštráciách alebo pri riadení auta.

Zvyšovanie daní vylúčili

Členovia CDU v uznesení tiež vyslovili súhlas za sprísnenie azylovej politiky a dôslednejší postup voči vylúčeným žiadateľom o azyl. Zároveň vylúčili zvyšovanie daní alebo zavedenie dane z majetku, o ktorej uvažuje strana Zelených.

Najsilnejšia nemecká parlamentná strana tiež vyzvala Turecko k dodržiavaniu migračnej dohody medzi EÚ a Ankarou a kritizovala obmedzovanie občianskych slobôd časti tureckej armády po neúspešnom puči.

CDU ďalej žiada vytvorenie tranzitných zón pre utečencov v blízkosti hraníc alebo úpravu nemeckej ústavy, v ktorej by podľa predstáv strany mala byť veta, že jazykom spolkovej republiky je nemčina.

Spory o dvojitom občianstve

Najväčšie spory sa viedli o úpravu pri dvojitom občianstve, ktorá by sa v praxi dotkla hlavne nemeckých Turkov. V dnešnej dobe si v Nemecku narodené deti cudzincov môžu ponechať ako občianstvo svojich rodičov, tak aj to nemecké. Tesná väčšina delegátov ale schválila uznesenie, aby sa také deti po dovŕšení plnoletosti museli rozhodnúť len pre jedno občianstvo.

Rozdelenie strany v tejto otázke podčiarklo vyjadrenia kancelárky Merkelovej, ktorá prijatý záver odmietla a vyhlásila, že v súčasnom volebnom období sa nič na veci meniť nebude. Prípadný návrh by rovnako v parlamente pravdepodobne nenašiel dostatočnú podporu. Proti je sociálna demokracia aj opozícia. Uznesenie kritizovali tiež turecké spolky v Nemecku.

Merkelová neponúkla víziu

Kým zjazd CDU riešil hlavne programové otázky, predchádzajúci deň sa zaoberal aj personálnymi otázkami. Do čela strany si už po deviaty raz zvolil Angelu Merkelovú. Jej zisk - 89,5 percenta - bol ale najnižší za 11 rokov, odkedy je kancelárkou.

Pozorovatelia to pripisujú najmä jej utečeneckej politike, s ktorou sa časť straníkov nezmierila. Médiá hlasovanie hodnotia rôzne, niektoré hovoria o studenej sprche pre kancelárku, iné o slušnom a úprimnom výsledku. Zhodujú sa ale na tom, že Merkelová vo svojom prejave k delegátom neponúkla zásadnú víziu, ktorou by sa jej strana odlíšila od konkurencie.

Šéfka CDU vyjadrila presvedčenie, že jej strana ide do volebného roku 2017 v dobrej kondícii. Predpokladá, že volebný program kresťanskí demokrati schvália približne v polovici budúceho roka. Dôležité podľa nej bude, aby v ňom strana oslovila všetkých ľudí žijúcich v Nemecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok