Merkelovú po deviaty raz zvolili za líderku strany CDU

TA3 ČTK
6.12.2016 16:36

Najsilnejšia nemecká strana - Kresťanskodemokratická únia si do svojho čela znovu zvolila Angelu Merkelovú. Šesťdesiatdvaročná politička a nemecká kancelárka vedie kresťanských demokratov už od roku 2000 a na post straníckej šéfky kandidovala po deviaty raz.

Zaznamenala pokles

Angela Merkelová bude viesť nemeckých kresťanských demokratov aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Na zjazde Kresťanskodemokratickej únie v Essene získala takmer 90 percent hlasov. Tento výsledok je pritom presne na hranici toho, o čom sa pred zjazdom hovorilo ako o úspechu.

Merkelová získala od takmer tisícky delegátov 89,5 percent hlasov. Oproti hlasovaniu pred dvoma rokmi je to ale výrazný pokles, vtedy sa za ňu vyjadrilo až 96,7 percent delegátov. Najnižšie percento hlasov, a to 88,4, dostala v roku 2004, keď ešte nebola kancelárkou.

Úbytok hlasov pre 62-ročnú političku, ktorá bude na budúci rok po štvrtýkrát kandidovať na kancelárske kreslo, vnímajú pozorovatelia predovšetkým ako vyjadrenie nespokojnosti časti kresťanských demokratov s jej migračnou politikou.

Volili aj podpredsedov

Za podpredsedov CDU zvolili Volkera Bouffiera so ziskom 85,42 percenta hlasov, ďalej Juliu Klöcknerovú (86,15%), Armina Laschera (81,88%), Thomasa Strobla (73,85%) a Ursulu von der Leyenovú (72,40%).

Delegáti rozhodli aj o ďalších siedmich členoch prezídia, medzi ktorými sú aj spolkoví ministri vnútra a financií, Thomas de Maiziere a Wolfgang Schäuble, respektíve o tom, že pokladníkom CDU bude Philipp Murmann. Následne sa na zjazde uskutočnili aj voľby 27-členného celonemeckého predsedníctva CDU.

V stredu sa dvojdňový zjazd v Essene končí. Už v úvode jeho záverečného dňa by sa mali delegáti zaoberať predloženým návrhom smernice o sprísnení azylovej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok