Lajčák chce po návšteve dalajlámu urovnať spor s Čínou

TA3 SITA TASR
19.10.2016 12:42

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák diskutoval s čínskym veľvyslancom. Dôvodom je víkendové súkromné stretnutie prezidenta Andreja Kisku s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Čínska vláda to ostro kritizovala a sľubovala aj odvetnú reakciu.

Rešpektujeme suverenitu Číny

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas stretnutia s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Lin Linom v Bratislave zdôraznil, že Slovensko uznáva a rešpektuje politiku jednej Číny. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Ako uviedol, predmetom stretnutia bola reakcia Číny na návštevu dalajlámu na Slovensku. "Minister tiež konštatoval, že Slovensku záleží na dobrých vzťahoch s Čínou a máme záujem o ich upevňovanie, najmä rozširovaním obchodno-ekonomickej spolupráce," uviedol hovorca.

Minister Lajčák podľa jeho slov podčiarkol, že návšteva dalajlámu na Slovensku mala súkromný charakter a uskutočnila sa na pozvanie súkromného subjektu, pričom vláda SR sa na jej príprave a realizácii nepodieľala a ani jej členovia sa s dalajlámom nestretli.

"Vláda tak dala najavo svoj postoj a význam, aký pripisuje dobrým vzťahom s Čínou," dodal Stano. Slovenský minister zároveň odovzdal čínskemu veľvyslancovi list adresovaný svojmu čínskemu rezortnému partnerovi Wang Yi-ovi, v ktorom sa píše, že prezident, vláda, ako aj všetci predstavitelia SR plne rešpektujú suverenitu a územnú celistvosť Čínskej ľudovej republiky a principiálne dodržujú politiku jednej Číny.


Aký zlý bude dopad?

Stretnutie prezidenta Kisku s dalajlámom bude mať podľa šéfa slovenskej diplomacie Lajčáka určite negatívny dosah na vzťahy Slovenska s Čínou. "To sú veci, ktoré nenecháva čínska strana bez reakcie," povedal po rokovaní vlády.

Čína si už v reakcii dvakrát predvolala slovenského chargé d'affaires v Pekingu, priblížil Lajčák. On sám sa na ministerstve stretol s čínskym veľvyslancom. Aké konkrétne kroky by mohla čínska strana spraviť, špekulovať nechcel. "Budeme sa snažiť, aby ten dopad bol čo najmenej zlý," doplnil. Možností reakcie čínskej strany je podľa Lajčáka viacero. "Obmedzenie kontaktov, spolupráce, zastavenie projektov. Máme aktívny dialóg aj politický, aj ekonomickú spoluprácu, takže logicky sa to nejakým spôsobom odrazí na tom," skonštatoval. 

Debatu o tom, či bude Slovensko poškodené málo alebo veľa mu príde nemiestna. "Slovensko to poškodí nielen pre to, že Čína je najväčšia ekonomika na svete, ale jedna svetová superveľmoc, stály člen Bezpečnostnej rady, ktorý sa momentálne na Slovensko hnevá. Poškodí to naše vzťahy a mne to je ľúto," uviedol. Poznamenal, že Slovensko si práve s jedným z kľúčových hráčov vzťahy zhoršilo.

Motivácia vs. riziká

Lajčák sa o prijatí dalajlámu bavil s prezidentom Kiskom vopred. Čo presne mu povedal, zverejňovať nemieni. "Pán prezident mi vysvetľoval svoju motiváciu a ja som ho zase upozorňoval na riziká," doplnil. Kiska sa stretol s dalajlámom v nedeľu na súkromnom obede mimo Prezidentského paláca. Podľa Lajčáka však čínska strana nerozlišuje medzi súkromným a oficiálnym stretnutím. 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí avizovalo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého počas jeho návštevy Slovenska prijal prezident SR. Podľa čínskeho ministerstva je prijatie dalajlámu v rozpore s politikou "jednej Číny", ktorú sa Slovensko zaviazalo podporovať. Kiska v reakcii zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko SR k tejto otázke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok